Rukola z figą, malinami i orzechami jest pyszna! Pierwsze skrzypce gra tu figa. Słodka i soczysta. Dodałam do niej delikatnie ostrą rukolę, soczyste, słodko-kwaśne maliny oraz orzechy włoskie, które przyjemnie chrupią wśród tych delikatnych struktur. Orzechy włoskie to naturalne źródło tłuszczu, więc nie potrzeba zbyt dużo oliwy do takiej sałaty. Całość nie jest sucha, bo zawiera soczyste owoce. Ocet jabłkowy i miód odrobinę wzmacniają naturalną słodycz i kwasowość składników sałaty.
Czy wiecie, że figi są naturalnym źródłem wapnia, który wzmacnia nasze kości?
Rukola z figą i orzechami
[duża porcja dla jednej osoby]
- garść liści ulubionej sałaty
- mała garść rukoli
- duża figa lub 2 małe
- 10 malin
- 3 orzechy włoskie
- pół łyżeczki płynnego miodu – u mnie akacjowy
- łyżeczka octu jabłkowego
- łyżeczka oliwy
Sałatę oraz rukolę umyj i osusz. Włóż je do miski i wymieszaj z oliwą oraz octem. Na sałacie ułóż pokrojoną w ósemki figę. Może być nie do końca przekrojona – wtedy będzie się ładniej prezentowała. Na wierzchu rozłóż ćwiartki orzechów i maliny. Skrop miodem.
Tagi: figi, maliny, miód, ocet jabłkowy, oliwa, orzechy włoskie, rukola, sałata
La traduzione e un po esagerata si dice Fichi e non figa
Jutro idziemy zbierac. A potem przerabiac….kilogramy
…
Ale Wam fajnie! 🙂