Zielone sałaty z warzywnymi dodatkami to ostatnio mój ulubiony posiłek. Dla urozmaicenia, oprócz zwykłej sałaty, chętnie sięgam po roszponkę, rukolę, szpinak i jarmuż. Wszystkie są pyszne i zdrowe. Do tej sałatki dodałam kilka składników we włoskim klimacie: suszone pomidory, oliwki, ocet balsamiczny. Polecam też dodatek awokado, które ma wspaniałą aksamitną strukturę i sprawia, że można się taką sałatką nasycić. Kiełki rzodkiewki dodają delikatnego rzodkiewkowego smaku, który fajnie kontrastuje z awokado.
Roszponka i rukola z awokado oraz kiełkami rzodkiewki
[porcja dla 1 osoby]
- garść roszponki
- garść rukoli
- łyżka kiełków rzodkiewki
- pół awokado
- 8 czarnych oliwek
- kilka suszonych pomidorów
- pół łyżeczki octu balsamicznego
- łyżka oliwy
Roszponkę, rukolę i kiełki umyj i osusz. Pomidory pokrój na niewielkie kawałki. Awokado pokrój w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszaj. Podawaj natychmiast.
Tagi: awokado, czarne oliwki, kiełki rzodkiewki, ocet, oliwa, roszponka, rukola, suszone pomidory
Zostaw komentarz