Znacie smak grillowanej sałaty rzymskiej? Dla mnie jest świetny! Dlatego wciąż powracam do podstawowego przepisu na grillowaną sałatę rzymską z kozim serem i orzechami. Tym razem wzbogaciłam ją o jajko, dzięki czemu stała się jeszcze bardziej sycąca i zdająca egzamin jako samodzielne danie. Poza tym jajko, choć może nie jest typowym dodatkiem, to bardzo mi tu pasuje smakowo.

Grillowana sałata rzymska z jajkiem

Grillowana sałata rzymska z jajkiem, orzechami i serem kozim

  • sałata rzymska
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50-100 g sera koziego (rolada)
  • 2 jajka

Sos orzechowy:

  • 50 ml oliwy
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1-2 łyżki miodu
  • łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz

Jajka ugotuj na półtwardo. Na płycie elektrycznej trwa to 4 minuty od zagotowania wody, ale na kuchni gazowej ten czas będzie nieco dłuższy.

Główkę sałaty przekrój wzdłuż na pół. Połówki skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. Grilluj z obu stron po 5-7 minut, na średnim ogniu.

W tym czasie w malakserze zmiksuj bardzo drobno orzechy. Dodaj miód i oliwę, zmiksuj. Dodaj sól, pieprz, ocet i znowu zmiksuj.

Sałatę pokrój na kawałki szerokości 2-3 cm i ułóż na talerzu. Na niej rozłóż ser kozi pokrojony w kostkę, polej przygotowanym sosem, a na wierzchu rozłóż orzechy i pokrojone na ćwiartki jajka.

Grillowana sałata rzymska z jajkiem 0

Tagi: , , , , , , , ,