Co robicie z grubą łodygą brokułu? Jeśli do tej pory wyrzucaliście, to podpowiadam jak można wyczarować z niej bardzo smaczne, proste i zdrowe danie. Wystarczy obrać łodygę brokułu, pokroić na cienkie plastry, zalać oliwą z czosnkiem i zostawić na kilka godzin w lodowce. Po wyjęciu warto oprószyć pieprzem i można wcinać. Carpaccio jest delikatnie chrupiące. Wyraziste w smaku dzięki dodatkowi czosnku i pieprzu. Sama łodyga brokułu w smaku bardzo przypomina kalarepkę, ale jest od niej delikatniejsza.

Pomysł na wykorzystanie łodygi brokułu znalazłam na blogu Jadłonomia.

Carpaccio brokułowe

Carpaccio brokułowe

  • łodyga brokułu
  • pół małego ząbka czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Łodygę brokułu obierz z zielonej skórki oraz z białej łykowatej warstwy. Jasnozielony środek pokrój cieniutko za pomocą obieraczki.

Przełóż do miski albo słoika, dodaj czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę oraz oliwę. Wszystko wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin albo całą noc.

Wyjmij plastry ze słoika, rozłóż na talerzu i oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

Carpaccio brokułowe 1Carpaccio brokułowe 0

Tagi: , ,