Nareszcie mam sposób na smaczny i aromatyczny bulion. Zdrowy, bo przygotowany samodzielnie. Wystarczy łyżka pasty dodana do zupy, aby potrawa nabrała aromatu. Przygotowanie nie jest trudne i nie zabiera zbyt wiele czasu. Najdłużej trwa gromadzenie wszystkich składników, potem już idzie szybko.

Pamiętam, że kilka lat temu wykonałam podobną pastę, ale uznałam, że jest zbyt słona i ma za mało smaku. Kiedy dodawałam tyle pasty, aby bulion był aromatyczny, Czuję wyraźny aromat, a przy tym trochę soli, czyli tak, jak tygryski lubią najbardziej.

Pamiętajcie, że dość ważnym składnikiem pasty jest lubczyk, który przez niektórych nazywany jest maggi, bo właśnie tak smakuje. Dla mnie istotny jest też dodatek grzybów, które są naturalnym wzmacniaczem smaku pasty.

Skorzystałam z przepisu z bloga Chillibite.

Pasta bulionowa warzywna

Pasta bulionowa warzywna

  • 3 liście laurowe
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 3 g suszonych borowików
  • 20 ziaren czarnego pieprzu
  • 50 g liści świeżego lubczyku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/3 pęczka koperku
  • 50 g parmezanu (opcjonalnie)
  • 500 g marchwi
  • 200 g selera
  • 100 g białej części pora
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 200 g pomidorów bez skórki i pestek
  • 5 g czosnku
  • 200 g soli morskiej
  • 20 g oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 70 g wody lub białego wina

Liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i grzyby zmiksuj na najwyższych obrotach malaksera lub zmiel w młynku do kawy.

Lubczyk, rozmaryn, natkę i koperek drobno posiekaj, a parmezan zmiksuj lub zetrzyj na drobnych oczkach tarki.

Warzywa obierz, pokrój na kawałki i zmiksuj bardzo drobno w malakserze lub zetrzyj na małych oczkach tarki.

Na dno garnka o grubym dnie wlej oliwę i wino, a następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki. Przykryj, zagotuj, odkryj i mieszając podgrzewaj przez 40-50 minut. Pamiętaj o mieszaniu, aby pasta nie przywarła do dna.

Na koniec, jeśli pasta tego wymaga, można ją jeszcze raz zmiksować. Przełóż mieszankę do dużego słoika i przechowuj w lodówce, nawet przez kilka miesięcy. Mi wyszło około 400 ml pasty. Można ją rozłożyć do kilku mniejszych słoiczków i zapasteryzować.

Pasta bulionowa warzywna 00

Pasta bulionowa warzywna

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , ,