Przepis dostałam kilka lat temu od zaprzyjaźnionej starszej pani. Od tej pory robię co roku. I szczerze przyznaję, że nie jadłam lepszych 🙂

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

  • 1,5 kg ogórków do kiszenia
  • dużo kopru – więcej niż standardowo
  • główka czosnku
  • kawałeczek korzenia chrzanu – można nie dodawać
  • liście dębowe, wiśniowe lub czarnej porzeczki
  • sól

Ogórki umyć. W słoju lub innym naczyniu układać na przemian ogórki, koper, czosnek. Ja każdy ząbek czosnku kroję na kilka kawałków, żeby wydobyć jeszcze więcej czosnkowego aromatu. Dorzucić kawałek chrzanu. Jeśli kisimy ogórki na zimę, to dobrze jest dodać liście. Dzięki temu ogórki pozostaną twarde. Wszystko zalać osoloną ciepłą wodą – nie gorącą. Na litr wody dajemy kopiastą łyżkę soli. Naczynie, w którym kisimy ogórki nie może być szczelnie zamknięte.

Ogórki małosolne

Tagi: , , , , ,