Ogórki małosolne i ogórki kiszone

Przepis dostałam kilka lat temu od zaprzyjaźnionej starszej pani. Od tej pory robię co roku. I szczerze przyznaję, że nie jadłam lepszych 🙂

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

  • 1,5 kg ogórków do kiszenia
  • dużo kopru – więcej niż standardowo
  • główka czosnku
  • kawałeczek korzenia chrzanu – można nie dodawać
  • liście dębowe, wiśniowe lub czarnej porzeczki
  • sól

[:Listonic]

Ogórki umyć. W słoju lub innym naczyniu układać na przemian ogórki, koper, czosnek. Ja każdy ząbek czosnku kroję na kilka kawałków, żeby wydobyć jeszcze więcej czosnkowego aromatu. Dorzucić kawałek chrzanu. Jeśli kisimy ogórki na zimę, to dobrze jest dodać liście. Dzięki temu ogórki pozostaną twarde. Wszystko zalać osoloną ciepłą wodą – nie gorącą. Na litr wody dajemy kopiastą łyżkę soli. Naczynie, w którym kisimy ogórki nie może być szczelnie zamknięte.

Ogórki małosolne

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

11 komentarzy

  1. Ten przepis jest niesamowity, a raczej ogóreczki, które chyba pierwszy raz w życiu mi „wyszły”. Zakisiłam w dużym glinianym garnku, po tygodniu już jedliśmy przepyszne ogóraski. Zaraz zabieram się do kiszenia w słoikach na zimę.

    1. Asiek, super! Ja też już mam kilka słoików ukiszonych 🙂 I pewnie jeszcze dorobię, bo szybko znikają.

  2. przepis niesamowity, a raczej ogórki, które w końcu mi „wyszły”. Zakisiłam w glinianym dużym garnku i już po tygodniu zajadaliśmy pyszne ogóraski. Teraz zabieram się do kiszenia w słoikach na zimę, już czuję ten ich zapach w środku zimy…

    1. Polak, ja kiszę najpierw w dużym słoju, a kiedy się ukiszą, czyli po kilku dniach przekładam, razem z zalewą, do wyparzonych litrowych słoików-weków (takich z gumką na pokrywce). Słoiki stawiam w chłodnym, ciemnym miejscu, czyli w lodówce lub piwnicy.

  3. Rewelacyjny przepis ! Jestem początkującą kucharką, a ogóreczki wyszły mi znakomicie !

    1. Aga_de, świetnie! Bardzo się cieszę i zapraszam do wypróbowania innych przepisów na tej stronie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.