Jak już mnie wzięło na wspomnienia, to przypomniała mi się też taka zapiekanka. W drodze do szkoły codziennie przechodziłam koło małej drewnianej budki, w której sprzedawali właśnie takie zapiekanki. Zdaje się, że do wyboru były dwa rozmiary. W każdym razie chyba niczego innego do kupienia tam nie było. Za to smak zapiekanek był niezapomniany. Jak już o nich pomyślałam, to musiałam koniecznie odtworzyć! Z pewnymi modyfikacjami, bo nie podejrzewam, żeby wtedy używano mozzarelli 😉

Zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanka z pieczarkami

  • podłużna bułka, im cieńsza i dłuższa tym lepiej
  • 300 g pieczarek
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • masło do posmarowania bułki
  • 50 g mozzarelli twardej, nie z zalewy (żółty ser też będzie tu dobry)
  • keczup

Bułkę przekrój wzdłuż na pół. Możesz przekroić również w poprzek, jeśli wolisz krótsze zapiekanki. Przeciętą powierzchnię posmaruj masłem i piecz w temperaturze 180°C przez kilka minut, aż bułka lekko się zezłoci.

W tym czasie pieczarki obierz, pokrój na plasterki. Na patelnię wlej oliwę, dodaj pieczarki, posól. Smaż przez około 10 minut, na niewielkim ogniu, aby pieczarki nie zrumieniły się.

Na podpieczonych bułkach układaj pieczarki i startą mozzarellę. Dopraw solą i pieprzem. Piecz w 180°C aż ser ładnie się roztopi. Polej keczupem i natychmiast podawaj.

Zapiekanka z pieczarkami 1Zapiekanka z pieczarkami 2

Zapiekanka z pieczarkami 0

Tagi: , , , ,