Wegańskie śledzie w śmietanie

Po ogromnym sukcesie wegańskich śledzi na zeszłorocznej Wigilii, postanowiłam kontynuować tą nową tradycję. W tym roku wypróbujemy wegańskie śledzie w śmietanie, z dodatkiem jabłek. Przepyszne danie, które do złudzenia przypomina prawdziwe śledzie – z wyglądu, smaku i zapachu. Jest to ciekawa alternatywa dla osób, które ryb nie jadają. Smak wegańskich śledzi jest rybny, ale zdecydowanie delikatniejszy niż tych prawdziwych. I to naszym gościom bardzo odpowiadało. W wersji z jabłkami i wegańską śmietaną, śledzie z boczniaków stają się jeszcze delikatniejsze, a całe danie nabiera soczystości. To zdecydowanie moja ulubiona wersja śledzi.

Wegańskie śledzie w śmietanie

Wegańskie śledzie w śmietanie

Wegańskie śledzie:
[Wykorzystałam wegańskie śledzie w oliwie, ale zmniejszyłam ilość oliwy]

  • 400 g boczniaków
  • 1 l wody
  • 3 płaty wodorostów nori lub 2 garści suszonych wodorostów Wakami
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 listki laurowe
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • cebula
  • łyżka octu jabłkowego lub winnego
  • sól
  • 1-2 łyżki oliwy

Pozostałe składniki:

  • 1 szkl śmietany wegańskiej (szkl orzechów nerkowca + woda + sok z cytryny + sól)
  • łyżka musztardy – u mnie miodowa
  • 2 jabłka
  • 1-2 łyżki żurawiny

[:Listonic]

Śledzie z boczniaków. Grzyby oczyść, odkrój twardsze nóżki, a kapelusze pokrój na „śledziowe” kawałki. Wodorosty pokrój na kawałki takiej samej wielkości jak śledzie.

Wywar. Do garnka wlej wodę, sos sojowy, dodaj 2 łyżeczki soli i wodorosty. Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Wyjmij wodorosty, ale ich nie wyrzucaj, a do wrzącego wywaru dodaj boczniaki. Gotuj 1-2 minuty, zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na kolejne 15 minut. Następnie boczniaki odcedź i pozostaw do wystudzenia.

Cebulę pokrój w kostkę, przełóż do miski, dodaj ocet oraz szczyptę soli i odstaw na pół godziny. Następnie dodaj pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, oliwę, 1/4 wodorostów (pozostałe nie będą już potrzebne) oraz boczniaki. Wymieszaj i najlepiej odstaw na jeden dzień.

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Śmietanę wymieszaj z musztardą, jabłkami i żurawiną. Na koniec wymieszaj ze śledziami. Możesz też ułożyć na półmisku jabłka w śmietanie, a obok nich śledzie z cebulką.

Wegańskie śledzie w śmietanieWegańskie śledzie w śmietanie

Zobacz też przepisy:

Śledzie z boczniaków Wegańskie śledzie z boczniaków

Wegańska śmietana z nerkowców Wegańska śmietana z nerkowców

Śledzie Śledzie na 9 sposobów

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

4 komentarze

  1. Witaj Olu,
    Od pewnego czasu śledzę Twój blog – bardzo interesujący 😊 prowadzony z pomysłem, ciekawe potrawy 😊

    A te wegańskie śledzie – bomba.

    Zrobiłam je dzisiaj (ze śmietaną wegańską) – moje dzieci, które śledzi nie jadają zachwycone – wreszcie będą miały smaczną potrawę wigilijną 😊 Tylko trochę drżę czy dotrwają do jutra…

    Gorąco pozdrawiam i Wesołych Świąt 🎄

    Aga B (Ulidka) 😊

    1. Agnieszko, jak miło Cię tu widzieć 🙂
      Dla nas wegańskie śledzie też są hitem. Tylko moje dzieci jeszcze nie zdecydowały się ich spróbować. Może w tym roku je zachęcę. A na Wigilię dla odmiany zrobiłam wersję tych śledzi z oliwą i suszonymi śliwkami – też pyszne!
      Buziaki dla Ciebie i Twojej rodziny 🙂

  2. Witam, a przyprawy (ziele, liść laurowy) zostają po podaniu śmietany czy jakoś je wcześniej wyłuskać? Przepraszam za pytanie, ale nie robiłam oryginalnych śledzi… a i z wege to mój debiut 🙂

    1. Kasia, to zależy od Ciebie. Jeśli Twoja rodzina nie lubi „wydłubywać” kulek i liści z potrawy, to zrób to Ty przed podaniem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.