Po ogromnym sukcesie wegańskich śledzi na zeszłorocznej Wigilii, postanowiłam kontynuować tą nową tradycję. W tym roku wypróbujemy wegańskie śledzie w śmietanie, z dodatkiem jabłek. Przepyszne danie, które do złudzenia przypomina prawdziwe śledzie – z wyglądu, smaku i zapachu. Jest to ciekawa alternatywa dla osób, które ryb nie jadają. Smak wegańskich śledzi jest rybny, ale zdecydowanie delikatniejszy niż tych prawdziwych. I to naszym gościom bardzo odpowiadało. W wersji z jabłkami i wegańską śmietaną, śledzie z boczniaków stają się jeszcze delikatniejsze, a całe danie nabiera soczystości. To zdecydowanie moja ulubiona wersja śledzi.
Wegańskie śledzie w śmietanie
Wegańskie śledzie:
[Wykorzystałam wegańskie śledzie w oliwie, ale zmniejszyłam ilość oliwy]
- 400 g boczniaków
- 1 l wody
- 3 płaty wodorostów nori lub 2 garści suszonych wodorostów Wakami
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 4 listki laurowe
- 2 łyżki sosu sojowego
- cebula
- łyżka octu jabłkowego lub winnego
- sól
- 1-2 łyżki oliwy
Pozostałe składniki:
- 1 szkl śmietany wegańskiej (szkl orzechów nerkowca + woda + sok z cytryny + sól)
- łyżka musztardy – u mnie miodowa
- 2 jabłka
- 1-2 łyżki żurawiny
Śledzie z boczniaków. Grzyby oczyść, odkrój twardsze nóżki, a kapelusze pokrój na „śledziowe” kawałki. Wodorosty pokrój na kawałki takiej samej wielkości jak śledzie.
Wywar. Do garnka wlej wodę, sos sojowy, dodaj 2 łyżeczki soli i wodorosty. Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Wyjmij wodorosty, ale ich nie wyrzucaj, a do wrzącego wywaru dodaj boczniaki. Gotuj 1-2 minuty, zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na kolejne 15 minut. Następnie boczniaki odcedź i pozostaw do wystudzenia.
Cebulę pokrój w kostkę, przełóż do miski, dodaj ocet oraz szczyptę soli i odstaw na pół godziny. Następnie dodaj pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, oliwę, 1/4 wodorostów (pozostałe nie będą już potrzebne) oraz boczniaki. Wymieszaj i najlepiej odstaw na jeden dzień.
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Śmietanę wymieszaj z musztardą, jabłkami i żurawiną. Na koniec wymieszaj ze śledziami. Możesz też ułożyć na półmisku jabłka w śmietanie, a obok nich śledzie z cebulką.
Zobacz też przepisy:
Wegańskie śledzie z boczniaków
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, boczniaki, cebula, jabłka, musztarda, nerkowce, wodorosty nori
Witaj Olu,
Od pewnego czasu śledzę Twój blog – bardzo interesujący 😊 prowadzony z pomysłem, ciekawe potrawy 😊
A te wegańskie śledzie – bomba.
Zrobiłam je dzisiaj (ze śmietaną wegańską) – moje dzieci, które śledzi nie jadają zachwycone – wreszcie będą miały smaczną potrawę wigilijną 😊 Tylko trochę drżę czy dotrwają do jutra…
Gorąco pozdrawiam i Wesołych Świąt 🎄
Aga B (Ulidka) 😊
Agnieszko, jak miło Cię tu widzieć 🙂
Dla nas wegańskie śledzie też są hitem. Tylko moje dzieci jeszcze nie zdecydowały się ich spróbować. Może w tym roku je zachęcę. A na Wigilię dla odmiany zrobiłam wersję tych śledzi z oliwą i suszonymi śliwkami – też pyszne!
Buziaki dla Ciebie i Twojej rodziny 🙂
Witam, a przyprawy (ziele, liść laurowy) zostają po podaniu śmietany czy jakoś je wcześniej wyłuskać? Przepraszam za pytanie, ale nie robiłam oryginalnych śledzi… a i z wege to mój debiut 🙂
Kasia, to zależy od Ciebie. Jeśli Twoja rodzina nie lubi „wydłubywać” kulek i liści z potrawy, to zrób to Ty przed podaniem 🙂