Wegański smalec jest po prostu pyszny! Nie ważne czy jesz mięso czy nie. Spróbuj tego przepysznego smarowidła. Wystarczy dodać sporo aromatycznych przypraw, a smarowidło z fasoli będzie do złudzenia przypominało w smaku smalec, przy czym będzie od smalcu znacznie lżejsze. Ta potrawa wymaga odrobiny cierpliwości, ponieważ najlepsza jest dopiero po schłodzeniu w lodówce. Mi najbardziej zasmakowała tradycyjna wersja z chlebem żytnim na zakwasie i ogórkiem kiszonym. Uzależniłam się od takich kanapek.

Przepis na smalec znalazłam na blogu Jadłonomia.

Wegański smalec z fasolą i jabłkiem i jabłkiem

Wegański smalec z fasolą i jabłkiem

  • 1 puszka białej fasoli lub 1,5 szklanki ugotowanej fasoli
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 1 goździk
  • 1 jałowiec
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Cebulę oraz jabłko obierz i pokrój w kostkę. Na patelnię wlej olej, dodaj, cebulę, jabłko, ziele angielskie, jałowiec oraz liść laurowy i smaż na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Po 10 minutach cebulka powinna się zezłocić, a jabłko zmięknąć.

Do malaksera włóż odsączoną fasolę, dodaj sos sojowy, majeranek, ćwierć szklanki zimnej wody, pieprz i sól. Zmiksuj na gładką masę.

Z podduszonej cebuli z jabłkiem usuń przyprawy. Przełóż zawartość patelni do malaksera i zmiksuj krótko na niewielkich obrotach, aby zostało trochę kawałków cebuli i jabłek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym. Wstaw smalec do lodówki. Najlepszy jest taki całkowicie schłodzony.

Podawaj z dobrym chlebem, na przykład domowym chlebem pszenno-żytnim na zakwasie oraz z ogórkami kiszonymi.

Wegański smalec z fasolą i jabłkiem i jabłkiem

Tagi: , , , , , , , , ,