Tofucznica to potrawa roślinna, która trochę przypomina jajecznicę. Jeżeli nie chcesz lub nie możesz jeść jajek, a naszła Cię ochota na cieplutką jajecznicę, to koniecznie wypróbuj ten przepis. W lecie wydawało mi się, że jajeczny smak wcale nie jest mi do szczęścia potrzebny, ale w zimne jesienne dni zaczęłam tęsknić za takim rozgrzewającym drugim śniadaniem.

Tofucznica jest przygotowana z tofu i jest bardzo smaczna, pod warunkiem, że doprawisz ją ulubionymi przyprawami. Dodatkowo bardzo przyda się czarna sól kala namak, która ma wyraźnie jajeczny posmak. Z jej dodatkiem tofucznica w smaku będzie bardzo przypominała jajecznicę.

Tofucznica

Tofucznica

[1 porcja]
  • pół kostki (ok. 100 g) sera tofu
  • szczypta czarnej soli kala namak
  • łyżeczka płatków drożdżowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego rafinowanego (do smażenia) lub innego roślinnego
  • czarny pieprz świeżo mielony
  • ew. szczypta curry
  • 2 łyżki wody

Do podania:

  • szczypiorek
  • pomidory

Tofu odpakuj, odlej wodę i pokrusz dość drobno w rękach. Na patelnię wlej olej roślinny, dodaj tofu i smaż na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Dodaj sól, pieprz, płatki drożdżowe, curry i wymieszaj.

Dolej wodę i smaż nadal, aż woda odparuje. Smaż jeszcze chwilę, a następnie przełóż na talerz. Posyp tofucznicę szczypiorkiem i podawaj z pomidorami.

tofucznica-1tofucznica-2TofucznicaTofucznica

Zobacz też:

Waflowe jajka faszerowane awokado ze szczypiorkiem Waflowe jajka faszerowane awokado ze szczypiorkiem

Hummus z natką pietruszki 1 Hummus z natką pietruszki

Szybki pasztet z soczewicy Szybki pasztet z soczewicy

Salsa z awokado i pomidora ze szczypiorkiem Salsa z awokado

Pasta z ciecierzycy, czerwonej cebuli w occie i suszonych pomidorów 1 Pasta z ciecierzycy

Tagi: , , , ,