Szukałam ostatnio natchnienia na przystawkę śledziową i doszłam do wniosku, że najbardziej kusi mnie tatar śledziowy. Głównie dlatego, że podany na plastrach buraków wygląda bardzo atrakcyjnie, a połączenie buraków ze śledziem jest bardzo smaczne. Sam tatar jest intensywny w smaku, ale i soczysty dzięki dodatkowi jabłek i ogórków kiszonych. W mojej wersji jest daniem lekkim, ale jeśli pominiemy jabłko, może być całkiem sycącą przystawką.
Użyłam tu buraków kiszonych, bo akurat miałam ukiszone na barszcz wigilijny. Jeśli nie macie kiszonych, to najlepiej upiec lub użyć surowych cieniutko pokrojonych.
Jeśli planujecie podać tatara na większym przyjęciu, na przykład na Wigilię, to polecam podanie go na półmisku wyłożonym plastrami buraków.
Tatar ze śledzia
- 3 filety śledziowe
- kiszony ogórek, najlepiej domowy
- pół średniej cebuli
- dużo świeżo i grubo zmielonego pieprzu czarnego
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo wg uznania (wybrałam jabłko i chrzan):
- ćwiartka jabłka
- kapary
- gotowane jajko
- ćwierć łyżeczki chrzanu tartego
- koperek do posypania
- łyżka natki
Do podania:
Pokrój w drobną kostkę śledzie, ogórki, cebulę oraz – jeśli dodajesz – obrane jabłko i jajko. Wymieszaj wszystkie składniki tatara, zostawiając odrobinę cebuli do dekoracji.
Buraka obierz, jeśli jeszcze nie jest obrany i pokrój na jak najcieńsze plastry. Można to zrobić używając obieraczki do ziemniaków, tarki lub ostrego noża szefa kuchni.
Na talerzu ułóż pierścienie do przystawek. W środku układaj plastry buraka, a następnie tatara. Wszystko lekko ugnieć i zdejmij pierścienie. Wierzch tatara ozdób plasterkami buraka i posiekaną cebulą.
Uwaga. Jeśli nie masz pierścieni do przystawek, a chcesz podać ładne kopczyki tatara, to użyj niewielkich filiżanek lub miseczek, wysmarowanych olejem. Nałóż do nich tatara (do samego brzegu filiżanek), lekko ugnieć, a na wierzchu ułóż plastry buraków. Ostrożnie połóż filiżankę do góry dnem na talerzu i równie ostrożnie zdejmij filiżankę.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, buraki, cebula, chrzan, czarny pieprz, jabłka, musztarda, ogórek kiszony, śledzie, sok z cytryny
Zrobię u siebie, proste i na pewno pyszne 🙂
Daj znać jak zrobisz 🙂
zamiast kaparów co można użyć?
Kapary to tylko jedna z możliwości urozmaicenia podstawowego przepisu. Możesz nie dodawać niczego z listy „Dodatkowo wg uznania”.
A jeśli chciałabyś jakiś podobny akcent smakowy, to zamiast kaparów dodaj oliwki.
Oooo dzięki za przepis, coś nowego na święta 🙂
bardzo ładne !!!! znalazłaś inspirację 😉
Nie wiem co masz na myśli. Chyba już jestem zakręcona przedświątecznie 😉
pewnie tak 😉 szukałaś inspiracji na śledzie na fb 🙂
Racja! Szukałam na fb, ale w końcu znalazłam u Wujka Google 😀
Boski smak. Wypróbowałam wczoraj, powtórka za dwa dni. Dziękuję za przepis i inspirację!
Paula, bardzo się cieszę. Ja też na Wigilię zrobię coś w tym stylu, choć może inną wersję, bo lubię próbować nowe połączenia smaków 🙂