Tahini – masło sezamowe

Tahini to pasta/masło przygotowane z lekko podprażonych ziaren sezamu. Ma delikatny orzechowy smak i doskonale sprawdzi się jako dip do warzyw, smarowidło do pieczywa lub składnik hummusu.

Tahini 0

Tahini – masło sezamowe

  • pół szkl sezamu
  • łyżka oleju rzepakowego

[:Listonic]

Sezam przełóż na patelnię i praż na średnim ogniu, często mieszając. Ziarna powinny zacząć ładnie pachnieć, ewentualnie lekko się zezłocić, ale nie mogą zbrązowieć, bo staną się gorzkie.

Podprażony sezam zdejmij z patelni i pozostaw do wystudzenia. Następnie miksuj pulsacyjnie na niewielkich obrotach w malakserze. Ziarna najpierw zostaną rozdrobnione, a następnie zamienią się w lepką masę. Miksuj co najmniej kilka minut, przerywając i zgarniając masę ze ścianek.

Pod koniec miksowania masa powinna stać się płynna za sprawą zawartego w ziarnach tłuszczu. Możesz dolać trochę oleju, aby ułatwić sobie miksowanie. Płynną masę miksuj już bez przerw.

Tahini 1Tahini 2

Tahini 00

Tahini

Zobacz też:

Hummus Hummus

Hummus z pieczonym burakiem Hummus z pieczonymi burakami

Hummus z natką pietruszki Hummus z natką pietruszki

Hummus ze szpinakiem Hummus ze szpinakiem

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

5 komentarzy

    1. Zdecydowanie lepiej jest ziarna tylko podgrzać, aż zaczną pachnieć, czyli wydzielać olejki. Sezam jest trudnym zawodnikiem przy prażeniu, bo jeszcze nie jest ciemnobrązowy, a już jest gorzki.
      Jednak zdecydowanie jest możliwe samodzielne przygotowanie pysznej pasty tahini 🙂

  1. Pingback: 2 smaki » Hummus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.