Tahini to pasta/masło przygotowane z lekko podprażonych ziaren sezamu. Ma delikatny orzechowy smak i doskonale sprawdzi się jako dip do warzyw, smarowidło do pieczywa lub składnik hummusu.

Tahini 0

Tahini – masło sezamowe

  • pół szkl sezamu
  • łyżka oleju rzepakowego

Sezam przełóż na patelnię i praż na średnim ogniu, często mieszając. Ziarna powinny zacząć ładnie pachnieć, ewentualnie lekko się zezłocić, ale nie mogą zbrązowieć, bo staną się gorzkie.

Podprażony sezam zdejmij z patelni i pozostaw do wystudzenia. Następnie miksuj pulsacyjnie na niewielkich obrotach w malakserze. Ziarna najpierw zostaną rozdrobnione, a następnie zamienią się w lepką masę. Miksuj co najmniej kilka minut, przerywając i zgarniając masę ze ścianek.

Pod koniec miksowania masa powinna stać się płynna za sprawą zawartego w ziarnach tłuszczu. Możesz dolać trochę oleju, aby ułatwić sobie miksowanie. Płynną masę miksuj już bez przerw.

Tahini 1Tahini 2

Tahini 00

Tahini

Zobacz też:

Hummus Hummus

Hummus z pieczonym burakiem Hummus z pieczonymi burakami

Hummus z natką pietruszki Hummus z natką pietruszki

Hummus ze szpinakiem Hummus ze szpinakiem

Tagi: , ,