Tahini to pasta/masło przygotowane z lekko podprażonych ziaren sezamu. Ma delikatny orzechowy smak i doskonale sprawdzi się jako dip do warzyw, smarowidło do pieczywa lub składnik hummusu.
Tahini – masło sezamowe
- pół szkl sezamu
- łyżka oleju rzepakowego
Sezam przełóż na patelnię i praż na średnim ogniu, często mieszając. Ziarna powinny zacząć ładnie pachnieć, ewentualnie lekko się zezłocić, ale nie mogą zbrązowieć, bo staną się gorzkie.
Podprażony sezam zdejmij z patelni i pozostaw do wystudzenia. Następnie miksuj pulsacyjnie na niewielkich obrotach w malakserze. Ziarna najpierw zostaną rozdrobnione, a następnie zamienią się w lepką masę. Miksuj co najmniej kilka minut, przerywając i zgarniając masę ze ścianek.
Pod koniec miksowania masa powinna stać się płynna za sprawą zawartego w ziarnach tłuszczu. Możesz dolać trochę oleju, aby ułatwić sobie miksowanie. Płynną masę miksuj już bez przerw.
Zobacz też:
Tagi: olej, sezam, tahini
ostatnio robilam do hummusu i srednia mi wyszla niestety, za bardzo przypalilam ziarna.. sprobuje jeszcze raz 🙂
Zdecydowanie lepiej jest ziarna tylko podgrzać, aż zaczną pachnieć, czyli wydzielać olejki. Sezam jest trudnym zawodnikiem przy prażeniu, bo jeszcze nie jest ciemnobrązowy, a już jest gorzki.
Jednak zdecydowanie jest możliwe samodzielne przygotowanie pysznej pasty tahini 🙂
Uwielbiam w hummusie! W mojej wegetariańskiej kuchni gości bardzo często.
A ja od niedawna znam się z hummusem i już bardzo się polubiliśmy 😉
[…] 5 łyżek pasty tahini […]