Ostatnie już rożki z całego kompletu, który niedawno wykonałam. Ten pomysł był najprostszy i najbardziej oczywisty, bo połączył niedawno odkryte przeze mnie rożki z moimi ulubionymi warzywami duszonymi. Wariantów jest tutaj tyle ile istnieje możliwych kombinacji łączenia warzyw 🙂 Były niedawno warzywa w wersji podstawowej, a potem warzywa z pieczarkami i kiełbasą. Do tych rożków przygotowałam warzywa z pieczarkami, ponieważ właśnie takie najbardziej pasowały mi do sera koziego.
Zobacz też rożki z innymi farszami: rożki ze szpinakiem i serem feta oraz rożki z groszkiem, fetą i lazurem.
Inne podobne przepisy: paszteciki z pieczarkami, paszteciki w cieście filo, warzywne lub z pieczarkami, minipaszteciki warzywne (w cieście drożdżowym), pizza-roladki z warzywami pieczonymi, paszteciki wiosenne (w cieście naleśnikowym).
Rożki francuskie z warzywami i serem kozim
- opakowanie 250 g ciasta francuskiego
- 2 marchewki
- pietruszka
- cebula
- 4 pieczarki
- 2 łyżki oliwy
- sól morska i pieprz świeżo mielone
- 100 g sera koziego (twardego)
- jajko
Warzywa duszone. Wszystkie warzywa obierz i pokrój na plasterki. Do rondla z oliwą włóż cebulę. Smaż na niewielkim ogniu pod przykryciem przez kilka minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj marchewkę, pietruszkę, pieczarki i ćwierć szklanki wrzątku. Gotuj aż warzywa zmiękną. Pod koniec dopraw solą i pieprzem. Jeżeli w warzywach pozostało sporo płynu, to odlej go.
Do przestudzonych warzyw dodaj ser pokrojony w kostkę o boku pół centymetra. Wymieszaj dokładnie. Ciasto pokrój na kwadraty o boku około 7 cm. Na środku każdego kwadratu układaj łyżkę warzyw. Składaj kwadraty ciasta po przekątnej i dokładnie sklejaj brzegi.
Rożki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Na wierzchu posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 10 minut w 200°C, a następnie przez 5-10 minut w 180°C, aż do ładnego zrumienienia rożków.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, cebula, ciasto francuskie, dla dzieci, jajka, marchewka, paszteciki, pieczarki, pietruszka, ser kozi
Idealnu pomysl na przystawke ! Na pewno wyprobuje 🙂
Allani_s, zgadza się! Polecam! I czekam na Twoją relację z pieczenia 🙂
Mniam,jakie apetyczne rozki!:)
Majanko, bardzo apetyczne! I takie proste do zrobienia, że warto się z nimi zapoznać bliżej 🙂