Razem z moją Mamą przygotowałyśmy racuszki z jabłkami, które bardzo sobie cenią wszyscy znajomi moich rodziców. Przepis jest banalnie prosty, wykonanie tradycyjne, a efekt fantastyczny 🙂 Przyznaję od razu, że chciałam „ulepszyć” przepis i postanowiłam usmażyć część placuszków na patelni beztłuszczowej. Mama smażyła na sąsiednim palniku, na oleju. Efekt był taki, że racuszki Mamy były zdecydowanie ładniejsze i miały bardziej wyrazisty smak. Zdecydowanie popieram tradycję w tym przypadku!
Racuszki z jabłkami
- małe opakowanie gęstego jogurtu typu greckiego
- jajko
- jabłko
- mąka – tyle aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
- ew. brzoskwinia
- olej do smażenia
Zmiksuj jajko z jogurtem. Dodaj mąkę i znów zmiksuj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłko i brzoskwinię obierz i pokrój na cienkie kawałki. Wymieszaj wszystko. Racuszki smaż z obu stron na rozgrzanym, niezbyt głębokim oleju.
Tagi: brzoskwinia, dla dzieci, jabłka, jajka, jogurt grecki
Pyszne placuszki 🙂 Mnie by smakowały i takie i takie:)
Pozdrawiam.
Majanko, mi też smakują placuszki beztłuszczowe, ale te akurat, w porównaniu z racuszkami smażonymi na oleju wypadły słabiej.
Racuszkom dziadków mówimy zdecydowane tak:)
Aniu, pewnie! 🙂
Olu,takie tradycyjne placuszki są najpyszniejsze.
A smażone na oleju są bardziej puszyste i delikatne,niż te smażone bez tłuszczu.
Też się o tym przekonałam.
Amber, no to mamy podobne doświadczenia 🙂 Chociaż placuszki bez jabłek nadal wolę smażyć na patelni beztłuszczowej.
uwielbiam 🙂 Oj jak dawno nie robiłam takich tradycyjnych racuszków :)Ostatnio robiłam jabłka w cieście 🙂
Estyka, jabłka w cieście! Dobry pomysł 🙂
100% tak dla racuszków Twojej Mamy, Olu 🙂
Smażone na tłuszczu mi też zdecydowanie lepiej smakują 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
Aldi, czyli to nie było moje widzimisię 😉 No, zresztą przepisy naszych mam zawsze są najlepsze 🙂
Mama mi takie robi 🙂
Grace, mi też! Tylko za rzadko przyjeżdża…
z brzoskwinią, no nie wpadłabym , a takie super połaczenie!
Klaudia, brzoskwinia bardzo podnosi smak całości. To jest „sekret” mojej Mamy 🙂
Z jogurtem greckim jeszcze nie robiłam..
Bożena, warto spróbować, bo ciasto jest wtedy przepyszne 🙂
cudnie wyglądają 😉
Zapraszam do mnie na murzynka z kawą
POZDRAWIAM pierniczek65
wypieki-agi.bloog.pl
To ja sobie zrobię z gruszkami! 🙂
Zemfiroczka, też super pomysł 🙂