Teraz to naprawdę możemy poszaleć. Z przyjemnością testujemy zestaw do raclette marki Severin. Bardzo lubię, kiedy na przyjęciu goście mają spory wybór jedzenia. Samodzielne komponowanie posiłku bardzo spodobało się naszym gościom i dzieciom. Nasze córki zjadły przy tej okazji sporo warzyw, na które zazwyczaj wcale nie maja ochoty 🙂
Dziś proponuję raclette warzywny, bogaty w smaki, ale lekki. Nawet dodatek sera nie jest tu przytłaczający. Oczywiście podstawowym warunkiem jest użycie odpowiedniego sera. Ideałem jest ser gomser lub raclette. Pasuje również ementaler i gruyere. My dodawaliśmy też niewielkie ilości sera pleśniowego lazur. A dzieci używały tylko mozzarelli.
Zachęcam do przejrzenia wszystkich przepisów na raclette i fondue.
Jeśli nie masz pewności czy raclette to coś dla Ciebie, zrób sobie test i przy okazji wygraj ekskluzywny pakiet łasucha.
Proponujemy wino: Proponujemy wino białe lub czerwone. Z białych ciekawym wyborem będzie Chardonnay oraz Gewurztraminer – oba o lekko cierpkim smaku, które komponować się będą z serami. Jeśli chodzi o czerwone, to proponujemy Merlot lub Cabernet Sauvignon – w tym przypadku zalecamy mało taniczne o łagodnym smaku.
Raclette warzywny, z szynką długodojrzewającą i łososiem wędzonym
porcja dla 8 osób
- 200 g sera gomser lub raclette
- 100 g sera gruyere
- 100 g mozzarelli
- 100 g sera lazur
- cukinia
- kilka pieczarek
- marchewka
- papryka
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- papryczka chilli
- szczypior, natka pietruszki i/lub koper
- 100 g szpinaku
- 100 g pomidorków cherry
- 1 kg ziemniaków
- 200 g szynki długodojrzewającej, np. parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
- 100 g wędzonego łososia w plastrach
Gomser pokrój na plasterki, pozostałe sery w kostkę. Posiekaj: szczypior, natkę, koper, czosnek, papryczkę chilli. Cukinię, pieczarki, marchewkę i cebulę pokrój na plasterki. Paprykę pokrój w paski, a pomidorki na ćwiartki lub połówki. Szpinak umyj i dokładnie osusz. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Dla dzieci proponuję ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki.
Na płycie grillowej i płycie kamiennej układaj: cukinię, pieczarki, marchewkę, cebulę i paprykę. Grilluj na maksymalnej mocy (pozycja 6).
Każdy biesiadnik może nakładać sobie na patelenkę wybrane produkty. Na dnie najlepiej jest kłaść liście szpinaku – wtedy po upieczeniu łatwiej będzie zsunąć zawartość patelenki na talerz. Na liściach można układać czosnek i chilli. Na to ser, warzywa i szynkę lub łososia. Kiedy zawartość patelenki jest już przypieczona tak, jak lubisz, zsuń ją na talerz. Obok ułóż ziemniaka w mundurku. Danie jest gotowe do konsumowania, a patelnia gotowa do nałożenia kolejnej porcji 🙂 Przy miłej rozmowie, w miłym towarzystwie wystarczyła nam jedna patelenka na osobę. A że osób było u nas 8, to i wyboru innego nie było 😉
Artykuł komercyjnyTagi: cebula, chili, cukinia, czosnek, dla dzieci, gomser, gruyere, koper, lazur, łosoś, marchewka, mozzarella, natka pietruszki, papryka, pieczarki, pomidorki koktajlowe, raclette, szczypiorek, szpinak, szynka parmeńska, Walentynki, wino do potrawy, ziemniaki
[…] żywioł! Daje tak wiele możliwości, że aż nie wiem na którą się zdecydować Na deser po raclette warzywnym, zjedliśmy raclette na słodko. Dzieciaki szalały! Zrobiłam tylko jeden rodzaj ciasta, taki jak […]