Moje córki uwielbiają wszelkie placuszki i naleśniki. Tym razem do ciasta na placuszki dorzuciłam pokrojone jabłka i…zachwyciło mnie smakowite połączenie jabłek i cukru z wanilią. Koniecznie wypróbujcie!
A może macie ochotę przejrzeć wszystkie moje placuszki i naleśniki?
Puszyste placuszki z jabłkami
- 225 g mąki
- 5 łyżeczek cukru
- 2 jajka – osobno białka i żółtka
- 300 ml mleka (lub więcej, jeśli ciasto przygotowujemy dzień wcześniej)
- kilka łyżeczek rozpuszczonego i ostudzonego masła
- łyżeczka cukru waniliowego, najlepiej domowego
- 3 jabłka
Białka ubij na pianę. Mąkę, cukier, cukier waniliowy, żółtka i mleko zmiksuj. Wymieszaj szpatułką z pianą z białek i masłem. Dodaj jabłka obrane i pokrojone w ósemki, a następnie na plasterki. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Smaż placuszki z obu stron na złoto-brązowo.
Zobacz też instrukcję filmową wykonania takich placuszków bez jabłek.
Tagi: dla dzieci, domowy cukier z prawdziwą wanilią, jabłka, jajka, mleko, placuszki pancakes
uwielbiam 🙂
ale mi smaka narobiłaś 😀
No to może na późną kolację dzisiaj? 🙂
no ja sie pisze zdecydowanie!
🙂
Kasiu 🙂
Placzuszki z jabłkami są pyszne. 🙂
Majanko, otóż to! 🙂
Dla mnie to jest smak dzieciństwa 🙂
Evitaa, ja z dzieciństwa najbardziej zapamiętałam naleśniki i racuszki z jabłkami. Takich placuszków chyba nie jadałam. Teraz muszę nadrobić zaległości 😉
Naaaajprzyjemniej 🙂
u nas zdania są podzielone – mąż woli jeść na dworze a mnie podczas upałow lepiej jeść w domu
Ja też w upał wolę siedzieć w chłodnym pomieszczeniu 🙂 Obiad wystarczająco rozgrzewa od środka.
W jadalni mamy chłodno, wiec stosujemy kompromisy…