Placuszki znamy, bardzo lubimy i często robimy. Dzieci się nimi zajadają. Jeżeli trafi się dzień, w którym dzieci zjedzą mało na obiad, to na kolację są placuszki, żeby było pewne, że jednak tego dnia się najedzą. U nas wersję z nektarynką jedzą dorośli, jako urozmaicenie „zwykłego” smaku placuszków.

Placuszki z karmelizowaną nektarynką lub brzoskwinią

Placuszki z karmelizowaną nektarynką lub brzoskwinią

  • składniki na placuszki
  • nektarynka lub brzoskwinia
  • pół łyżeczki miodu lub brązowego cukru
  • pół łyżeczki masła
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • jogurt naturalny

Placuszki wykonaj wg przepisu. Nektarynkę obierz, pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj owoce, ocet balsamiczny i miód. Podgrzewaj mieszając, aż nektarynki zmiękną lub aż brzegi owoców lekko się zarumienią. Na talerzach układaj placuszki, na nich łyżkę jogurtu, a na wierzchu ciepłe owoce.

Tagi: , , , , ,