Cudowne placuszki, które pozostają w pamięci i „zmuszają” do zrobienia kolejnych. Delikatne i lekko chrupiące. Świetnie się komponują z gęstym jogurtem z czosnkiem i soczystymi, słodkimi pomidorami. A do tego wszystkiego całość pięknie wygląda!
Placuszki miałam okazję wypróbować w oryginale, tzn. wykonane przez autorkę, Beatę Lipov, na evencie Knorra. Zapadły mi w pamięć 🙂


Placuszki z cukinii z sosem jogurtowo-czosnkowym

  • 1 spora cukinia (ok. 300g)
  • 1 duża lub dwie mniejsze cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • olej do smażenia

Sos:

  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • kilka listków bazylii lub mięty
  • 2 pomidory, najlepiej podłużne czerwony i żółty

[Listonic]

Cukinię i cebulę zetrzyj na grubych oczkach lub zmiksuj w malakserze. Dodaj jajka, mąkę i sól i wymieszaj. Smaż małe placuszki na złoto.

Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i świeżą bazylią. Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę.

Tagi: , , , , ,