Na początek placuszki, które moje obie córki bardzo lubią jadać na śniadanie.
Zanim zacznę, wyjaśnię, że jestem fanką przepisów i podejścia do gotowania Nigelli Lawson. Wcześniej moją ulubienicą była Tessa Capponi Borawska.
Placuszki Nigelli
- 225 g mąki
- 5-6 łyżeczek cukru
- 2 jajka
- 300 ml mleka (lub więcej, jeśli ciasto przygotowujemy dzień wcześniej)
- kilka łyżeczek rozpuszczonego i ostudzonego masła
Białka ubij na pianę. Mąkę, cukier, żółtka i mleko zmiksuj. Wymieszaj z pianą z białek i masłem. Smaż placuszki.
Moim zdaniem cały smak tkwi w tym maśle. Poza tym ten przepis jest przeze mnie zmodyfikowany, bo nie daję proszku do pieczenia i więcej słodzę. No i nie szykuję ciasta na parę godzin przed smażeniem – muszę od razu smażyć i jeść. Dzieci też nie chcą czekać
Placuszki Nigelli z serem ricotta
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g sera ricotta
- 125 ml mleka
Białka ubić na pianę. Pozostałe składniki zmiksować. Smażyć na złotobrązowo.
Tagi: dla dzieci, film, placuszki pancakes
[…] Coś słodkiego i miłego. Puszyste placuszki ze słodką, lekko ciągnącą się czekoladą i z soczystymi truskawkami. Świetne zestawienie! NA razie zrobiłam wg przepisu, ale pewnie następnym razem dodam czekoladę i truskawki do mojego ulubionego ciasta na placuszki. […]
[…] chęć przyrządzenia czegoś nowego była silniejsza Ciasto na pancakes mam od dawna sprawdzone: z przepisu Nigelli, z moimi modyfikacjami. Dobrałam tylko dodatki smakowe. Mango i kokos to bardzo smaczna para. Ciepłe soczyste […]
[…] z efektu. Wpis bierze udział w akcji Korzenny Tydzień. Podobne przepisy: Placuszki z pure z dyni, Placuszki Nigelli, Muffinki czekoladowe z dynią. Placuszki czekoladowe z […]
[…] W połączeniu z zimnymi truskawkami powstaje cudowna kompozycja. Można takie truskawki podać do placuszków, lodów lub jako samodzielny deser. Ten wpis bierze udział w akcjach Sezon truskawkowy i […]
[…] sokiem z truskawek, delikatnie rozpadają sie w dłoni, a następnie rozpływają w ustach Ten przepis będę na pewno jeszcze wykorzystywać, nie tylko w połączeniu z truskawkami, ale też z innymi […]
[…] Drugi przepis u mnie w ramach Rabarbarowego Weekendu ma wiele wspólnego z pierwszym Bazuje na tym samym połączeniu rabarbaru z sokiem z pomarańczy (pyszne!). Tym razem jest to deser, który intensywny smak kompotu rabarbarowego przełamuje smakiem delikatnego jogurtu naturalnego. Jamie proponuje do tego pyszne ciasteczka, na które ja nie znalazłam czasu, ale też nie czułam potrzeby przegryzania tego deseru czymkolwiek (rozważałam placuszki Nigelli). […]
[…] postanowiłam pójść dalej tym tropem. Wypróbowałam połączenie dobrze mi znanego przepisu na Placuszki Nigelli z takim samym pure z dyni. Placuszki wyszły jeszcze delikatniejsze. Do tego bardziej wilgotne. […]
[…] Placuszki znamy, bardzo lubimy i często robimy. Dzieci się nimi zajadają. Jeżeli trafi się dzień, w którym dzieci zjedzą mało na obiad, to na kolację są placuszki, żeby było pewne, że jednak tego dnia się najedzą. U nas wersję z nektarynką jedzą dorośli, jako urozmaicenie „zwykłego” smaku placuszków. […]
[…] raclette na słodko. Dzieciaki szalały! Zrobiłam tylko jeden rodzaj ciasta, taki jak na moje ulubione placuszki. Właśnie to ciasto wykorzystałam później do smażenia małych naleśników na górnej płycie […]
Super sobie poradziła:)
Aniu, dzięki! Ja też tak uważam 🙂
Brawo Klara
Placuszki wyglądają apetycznie
Składam zamówienie
Wybredny, przekażę Klarze, że przygotowała na Wasz przyjazd 🙂
[…] jest bardzo delikatna, soczysta i po prostu pyszna. Wykorzystałam mój ulubiony przepis na ciasto na placuszki, zamieniając mąkę zwykłą na orkiszową […]
Na pewno wypróbuję z moim synkiem… uwielbiamy wszelkie placuszki 🙂
Mordoklejka, my też uwielbiamy placuszki. I naleśniki. Ten przepis gorąco polecam 🙂
[…] Zobacz pisany przepis na placuszki. […]
[…] placuszki (mąka, cukier, jajka, mleko, masło) […]