To zestawienie jest świetne, bo łączy ze sobą moje dwie ulubione rzeczy: pizzę i pieczone warzywa 🙂 Okazuje się, że goście też lubią takie kombinacje. Pieczone warzywa są soczyste i pełne smaku. Pasują do przyrumienionego ciasta drożdżowego. Całość połączona jest mozzarellą, która skleja wszystkie składniki i dobrze tu smakuje.
Podobne przepisy: Farsz z pieczonych warzyw, Pizza, Pizza hawajska, Roladki z pizzy z pieczarkami lub szynką, Pizza-roladki serowe.
Polecamy wino: do roladek z warzywami polecamy Chianti oraz młodą hiszpańską Rioje, która idealnie uwydatni połączenie pieczonych warzyw z ciastem pizzy. Ciekawym wyborem z Nowego Świata może być orzeźwiające Sauvignon Blanc.
Roladki z warzywami pieczonymi

Pizza-roladki z pieczonymi warzywami

  • warzywa pieczone (cukinia, bakłażan, papryka, cebula, czosnek, marchewka, pietruszka itp)
  • mozzarella z zalewy

Ciasto na pizzę:

  • 400 g mąki
  • opakowanie suchych drożdży (7g)
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru

Zrób ciasto wg przepisu. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Potem znowu chwilę wyrabiaj i rozwałkuj na placek grubości pół centymetra. Na wierzchu rozłóż warzywa i mozzarellę, zostawiając jeden brzeg bez farszu. Zawiń roladę tak, by skończyć na suchym brzegu i ładnie zakleić ciasto. Ułóż roladę sklejeniem do dołu i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Naczynie żaroodporne lub blachę wysmaruj oliwą lub wyłóż papierem do wypieków. Układaj kawałki roladek pionowo, w odstępach, żeby mogły urosnąć. Odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów. Piecz w temperaturze 230°C lub 210°C z termoobiegiem przez około 20 minut, aż roladki ładnie się zrumienią.


Tagi: , , , , ,