Dziś proponuję proste smaki, które większość z nas zna. Jedna z najprostszych i najszybszych do przygotowania past z tuńczyka z dodatkiem ogórka kiszonego. Od czasu do czasu mam chęć na tego typu dodatek do pieczywa i od razu przenoszę się myślami do domu rodzinnego. Przypominam sobie śniadania w małej, przytulnej kuchni. Najlepiej kiedy za oknem wiało i lało, a ja mogłam spokojnie poczekać w domu, przy sycącym śniadaniu z gorącą herbatą.
Pasta z tuńczyka i ogórka kiszonego
[porcja dla 2-3 osób]
- puszka tuńczyka
- 3 ogórki kiszone
- mała cebula
- 2-3 łyżki majonezu
- pieprz świeżo mielony
- opcjonalnie szczypta estragonu
Na talerz wyłóż tuńczyka odsączonego z płynu. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki i cebulę. Na wierzchu ułóż kleksy majonezu, posyp przyprawami. Dla własnych potrzeb można pastę od razu wymieszać. Jeśli jednak ma być ładnie podana na stół, to proponuję podać składniki ułożone w warstwach, aby estetycznie się prezentowała.
Tagi: cebula, majonez, ogórek kiszony, tuńczyk
uwielbiam 🙂
dobre to:)