Czym dodajecie sobie rano energii, aby mieć siłę na dobre, energetyczne rozpoczęcie dnia? Tylko nie mówcie, że kawą 😉
U mnie poranki rozpoczynają się najczęściej owsianką. W ciepłe dni zamiast owsianki może być koktajl owocowy albo sok warzywny z sokowirówki lub wyciskarki. Wtedy owsianka jest na drugie śniadanie. Jednak w te zimniejsze fajnie jest dodać sobie dodatkowej energii i ciepła płatkami owsianymi, orzechami, nasionami i suszonymi owocami.
Kto zaczął jeść owsiankę, ten zwykle nie ma ochoty zmieniać tego zwyczaju, bo owsianka jest pyszna, pełna odżywczych składników, a jednocześnie nie obciążająca dla naszego układu pokarmowego!
Owsiankę przygotowywałam już na różne sposoby: na surowo, zalewaną wrzątkiem, gotowaną, z dodatkiem suszonych owoców lub bez. W ciągu tych dwóch lat wypracowałam sobie własny przepis, który mi najbardziej smakuje i który jest najłatwiejszy do codziennego stosowania. Już nie zdarza mi się nie zdążyć przygotować owsianki!
Teraz domową mieszankę przygotowuję raz na jakieś 10 dni. Wystarczy wieczorem odmierzyć potrzebną ilość ze słoika, zalać zimną wodą, przykryć talerzykiem, a rano dodać jakiś świeży owoc. Metoda z gotową mieszanką gwarantuje, że zawsze zdążę, znajdę czas na przygotowanie mojego śniadania.
Moje najlepsze proporcje w owsiance to: 3 łyżki płatków owsianych, łyżka orzechów i nasion oraz pół łyżki suszonych owoców. Oznacza to, że takiej gotowej mieszanki biorę 4,5 łyżki na jedną porcję. Do tego jedno jabłko, gruszka, pół pomarańczy lub duża garść drobniejszych owoców.
Jeżeli nie macie któregoś z nasion lub owoców suszonych, to nie ma problemu. Mieszanka musi być przede wszystkim smaczna, z tego co znamy i lubimy. Można spokojnie podmienić orzechy czy suszone owoce na inne.
Składniki zdrowej owsianki:
- orzechy i nasiona wybieramy surowe, unikamy prażonych, smażonych, a tym bardziej solonych
- owoce suszone powinny być suszone na słońcu, a nie sztucznie siarkowane; śliczne pomarańczowe morele są siarkowane, a przez to gumowate w smaku; morele suszone na słońcu są brązowe i niemal rozpływające się w ustach
- owoce suszone nie powinny mieć w składzie cukru (uwaga na żurawinę i daktyle) ani oleju (żurawina)
Dlaczego surowa owsianka? Bo taka jest najsmaczniejsza – serio! Jeżeli zalejesz owsiankę zimną wodą i nie będziesz jej gotować, to uaktywnią się enzymy zawarte we wszystkich składnikach, które nie zostały wcześniej poddane wysokiej temperaturze. Enzymy pomagają strawić pokarm i przyswoić jak najwięcej zdrowych składników do naszego krwiobiegu.
Owsianka – domowa mieszanka
[litrowy pojemnik]
- 2,5 szkl owsianki – około 2/3 pojemnika
- niepełna szkl ulubionych orzechów i nasion – u mnie:
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki nasion konopi – u mnie z otrębami lnianymi
- łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki pestek dyni
- 1/3 szkl orzechów włoskich
- 2 łyżki płatków migdałów
- 1/3 szkl ulubionych suszonych owoców – u mnie:
- 3 morele – suszone na słońcu, nie siarkowane
- 5 daktyli – suszonych bez dodatku cukru
- 3 figi suszone
Orzechy włoskie połam w palcach na drobniejsze kawałki. Możesz też drobno posiekać, ale ja polecam kawałki, które będą wyraźnie wyczuwalne. Wszystkie suszone owoce pokrój w średnią kostkę.
Składniki owsianki wsyp do dużego słoja, zakręć i wymieszaj potrząsając słojem. Jeśli chcesz zrobić komuś bliskiemu zdrowy prezent, to pozostaw składniki wsypane warstwami, nie wymieszane. Gotowa mieszanka świetnie sprawdziła się u nas na wyjazdach wakacyjnych, gdzie nie chciałam zabierać oddzielnych paczek z bakaliami.
Wieczorem odmierz do miski potrzebną porcję owsianki – u mnie jest to 4,5 łyżki. Dolej 2/3 szklanki zimnej wody, przykryj talerzykiem i pozostaw na noc w temperaturze pokojowej.
Rano wystarczy pokroić jabłko, gruszkę albo pomarańczę, lub wsypać garść mniejszych owoców i owsianka jest gotowa do spożycia.
Zobacz też:
Owsianka bezmleczna z truskawkami i malinami
Tagi: chia, daktyle, dla zdrowia, figi, morele, orzechy włoskie, pestki dyni, płatki migdałów, płatki owsiane, siemię lniane
link nie działa 🙁
W tej chwili działa, a niczego nie zmieniłam. Może trwały akurat jakieś prace konserwatorskie na serwerze. W każdym razie teraz jest ok.