Lubicie takie niewielkie przekąski na słono? Ja bardzo lubię. Szczególnie takie, które można zrobić szybko 🙂
Moje tarteletki są pełne aromatów. Delikatnie podsmażone pieczarki, wędzony łosoś, ser pleśniowy i oliwki to mocne uderzenie smaku. Roztopiona mozzarella delikatnie łagodzi smak tego połączenia.
Zapraszam do przejrzenia wszystkich przepisów z ciastem francuskim i wszystkich przepisów na tarty.
Minitarty francuskie z pieczarkami i łososiem
- ciasto francuskie
- kilka pieczarek
- łosoś wędzony z koperkiem
- zielone oliwki z papryką
- twarda mozzarella
- odrobina sera pleśniowego
- jajko
- oliwa
- sól
Pieczarki umyj, obierz, pokrój na plastry. Na patelnię wlej oliwę, przełóż pieczarki, posól. Smaż na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Oliwki pokrój na plastry, łososia i ser pleśniowy podziel na mniejsze kawałki. Mozzarellę zmiksuj lub zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Ciasto francuskie pokrój na kwadraty o boku 8 cm. Brzegi każdego kwadratu dociskaj widelcem, a następnie posmaruj rozmąconym jajkiem. Na każdym kwadracie układaj pieczarki, łososia, oliwki i sery. Piecz w 180°C przez około 20 minut.
Tagi: ciasto francuskie, jajka, łosoś, mozzarella, oliwa, oliwki, pieczarki, ser pleśniowy, tarta, Walentynki
Zostaw komentarz