Masło orzechowe jest zdrowe i nie tuczy! Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają spalanie tłuszczu w organizmie. Orzechy ziemne zawierają witaminy (A, B i E) i inne cenne składniki, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.

Poza tym jest niesamowicie smaczne. Można je wykorzystać do przekąsek słodkich i słonych. Najprościej jest posmarować nim ulubione pieczywo. Taką kanapkę posypuję odrobiną soli himalajskiej lub polewam miodem. Można też potraktować je jako dodatek do ciast i deserów lub jako dip do warzyw lub domowych chipsów.

Masło orzechowe

Masło orzechowe

  • 100 g orzechów ziemnych łuskanych

Orzechy upraż na suchej patelni aż lekko zbrązowieją. Następnie dokładnie je wystudź.

Przełóż orzechy do malaksera i miksuj, najpierw na bardzo wysokich. Rozdrobnione orzechy osiągną konsystencję mokrego piasku. Następnie – przy dalszym miksowaniu na średnich obrotach – zamienią się w oleistą pastę, aby na koniec nabrać konsystencji gęstej lub rzadkiej śmietany. Całe miksowanie potrwa koło 15 minut.

Masło orzechowe 1Masło orzechowe 2Masło orzechowe 3Masło orzechowe 4Masło orzechowe 5

Masło orzechowe

Tagi: