Ten przepis jest prosty i bardzo uniwersalny. Smażone kurki są pyszne same w sobie, na przykład jedzone na chlebie. Mogą być też punktem wyjścia do sosu, farszu, dania z makaronem i wielu innych. Można do nich dodać pod koniec smażenia natkę pietruszki, bazylię lub tymianek. Świetnie będą smakować również serem kozim czy mozzarellą.

Kurki smażone

Kurki smażone

  • 300 g kurek
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Kurki włóż do dużej miski z zimną wodą i opłucz dokładnie. Jeśli trzeba doczyść małą szczoteczką. Osusz, większe grzyby pokrój.

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.

Na dużą patelnię wlej oliwę, dodaj masło, cebulę i czosnek. Smaż na najmniejszym ogniu przez około 10 minut. Dodaj kurki, sól i smaż przez kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj pieprz i wymieszaj.

Kurki smażone 1Kurki smażone 2Kurki smażone 3Kurki smażone 4

Kurki smażone 0

 

Tagi: , , , ,