To bardzo miła przekąska na lato. Zdrowa, sycąca, ale nie dająca uczucia ciężkości. Wypróbowałam różne warianty i najbardziej posmakowała mi otoczka z ziołami prowansalskimi i natką pietruszki.
Jeżeli wolisz kulki serowe na słodko zajrzyj tutaj.
Kulki serowe pikantne
- 250 g sera białego (ja użyłam 3-krotnie mielonego)
- 1-2 łyżki masła
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z ćwiartki cytryny
- sól, pieprz
- oliwa z pierwszego tłoczenia do pokropienia kulek
Otoczki:
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich + 1/4 łyżeczki soli + 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- posiekane orzechy, najlepiej włoskie
- posiekane suszone pomidory
- papryka słodka + odrobina soli
- curry + odrobina soli
- kminek + sól gruboziarnista
- siemię lniane
- ziarna sezamu
Wymieszaj ser z masłem, skórką i sokiem z cytryny. Dodaj sól i pieprz do smaku. Jeżeli powstała masa jest zbyt miękka, włóż ją do lodówki na 30 minut. Przygotuj na spodeczkach wybrane otoczki. Uformuj kulki z masy serowej. Ja wolałam to robić dwiema łyżeczkami, zamiast rękami – do łyżeczek masa się tak nie klei. Kulki otocz w wybranych otoczkach i ułóż na półmisku. Do podania warto wykorzystać plastry pomidora i ogórka. Całość koniecznie pokrop oliwą.
Tagi: biały ser, curry, kminek, natka pietruszki, orzechy, papryka słodka, pomidory suszone, sezam, siemię lniane, skórka z cytryny, sok z cytryny
[…] serowe posmakowały mi zarówno na słono jak i na słodko Jak łatwo się domyślić słodkie kulki bardzo spodobały się dzieciom. Na […]