Mamy nowe ulubione danie dla dzieci. Zobaczyłam je u Ani i przypomniałam sobie podobne dania z dzieciństwa. W tamtym czasie bardzo często jadałam bułki lub chleb podsmażane na maśle, z dodatkiem jajek, pieczarek, kiełbasy i najróżniejszych innych dodatków. Pamiętam, że uwielbiałam tego typu zapiekanki. I wcale nie byłam grubym dzieckiem, wręcz przeciwnie 😉
Podobne przepisy: jajko zapiekane w bułce, jajko zapiekane po turecku.
Jajko w bułce
- bułka, kajzerka itp
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy lub masła
- sól, pieprz
Bułkę przekrój na pół. Na środku każdej kromki wytnij kółko. Jajko ostrożnie rozbij do miseczki lub szklanki.
Na małej patelni rozgrzej łyżkę oliwy lub masła. Ułóż na niej bułkę i smaż aż stanie się chrupiąca. Przekręć na drugą stronę, w dziurkę ostrożnie wlej jajko, dopraw solą i pieprzem.
Smaż przez około minutę, aż białko na spodzie się zetnie. Przekręć na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę. Kiedy tylko białko się zetnie, zdejmij z ognia, aby żółtko pozostało płynne. Jeśli wolisz żółtko ścięte, to smaż jeszcze przez około 2 minuty. Podawaj natychmiast.
Taka bułka z jajkiem bardzo posmakowała Łucji 🙂
Tagi: bułka, dla dzieci, jajka, oliwa
Zabiję Cię za ten wpis. Miała być zdrowa kolacja, a teraz chce mi się coś takiego, smażonego.
Kabamaiga, mam dokładnie to samo – jak widzę ten wpis, to mi się chce czegoś takiego 😀
Pysznościowe:). Wprawdzie ja musiałam się piekarnikiem posiłkować, bo moje jajo nijak się nie chciało na patelni ścinać (chyba za gruby spód w chlebie zostawiłam:)) .. ale pyszne śniadanie miałam:). Buziaki Oluś
Jolu, w tym przepisie robi się dziurę na wylot. Wtedy jajko styka się bezpośrednio z patelnią 🙂
A jajka w wersji pieczonej robiłam dokładnie tak jak Ty – wydrążając zagłębienie w bułce.
Widzisz blondynka czytać nie umie:). Nie wiem czemu wbiłam sobie do głowy, że trzeba dziurę wydrążyć:) ….. ale powiem Ci Olu, że zakochałam się w tym jaju i robię je zawsze gdy tylko mam piekarnik rozgrzany:) buziaki:)
Jolu, jak ja Cię dobrze rozumiem 🙂
[…] jajko w bułce […]