Mamy nowe ulubione danie dla dzieci. Zobaczyłam je u Ani i przypomniałam sobie podobne dania z dzieciństwa. W tamtym czasie bardzo często jadałam bułki lub chleb podsmażane na maśle, z dodatkiem jajek, pieczarek, kiełbasy i najróżniejszych innych dodatków. Pamiętam, że uwielbiałam tego typu zapiekanki. I wcale nie byłam grubym dzieckiem, wręcz przeciwnie 😉

Podobne przepisy: jajko zapiekane w bułce, jajko zapiekane po turecku.

Jajko w bułce

Jajko w bułce

  • bułka, kajzerka itp
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy lub masła
  • sól, pieprz

Bułkę przekrój na pół. Na środku każdej kromki wytnij kółko. Jajko ostrożnie rozbij do miseczki lub szklanki.

Na małej patelni rozgrzej łyżkę oliwy lub masła. Ułóż na niej bułkę i smaż aż stanie się chrupiąca. Przekręć na drugą stronę, w dziurkę ostrożnie wlej jajko, dopraw solą i pieprzem.

Smaż przez około minutę, aż białko na spodzie się zetnie. Przekręć na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę. Kiedy tylko białko się zetnie, zdejmij z ognia, aby żółtko pozostało płynne. Jeśli wolisz żółtko ścięte, to smaż jeszcze przez około 2 minuty. Podawaj natychmiast.

Taka bułka z jajkiem bardzo posmakowała Łucji 🙂

Jajko w bułce

Jajko w bułce i Łucja

 

Tagi: , , ,