Zaczynacie już myśleć o jajkach faszerowanych? Ja mam ostatnio często apetyt na jajka. Chyba nastrój zbliżających się Świąt tak na mnie działa. Uwielbiam jajka faszerowane, a najbardziej te w wersji smażonej. W Bajecznych smakach pokazujemy dziś jak przygotować dwie wersje takich jajek. Jedna tradycyjna, w naturalnych skorupkach, druga nowoczesna i szybka, w skorupkach waflowych.
Jajka faszerowane w skorupkach
- 4 jajka
- 100 g pieczarek
- kilka gałązek szczypiorku
- 4 łyżki masła
- łyżka bułki tartej
- sól, pieprz
- waflowe jajka Vafini
Pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę, posól, usmaż na łyżce masła i przestudź.
Jajka ugotuj na twardo i wystudź. Przetnij je zdecydowanym ruchem za pomocą bardzo ostrego noża. Za pomocą łyżeczki ostrożnie wyjmij jajka ze skorupek, pozostawiając cienką warstwę białka. W wersji ze skorupkami Vafini wystarczy obrać jajka ze skorupki.
W misce wymieszaj posiekane jajka, pieczarki, szczypiorek i łyżkę masła. Dopraw solą i pieprzem. Ostrożnie napełnij skorupki (naturalne lub waflowe) farszem tak, by lekko wystawał ponad skorupkę. Posyp bułką tartą.
Na patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki masła i ułóż jajka farszem do dołu. Smaż na średnim ogniu przez około 2 minuty, do ładnego zrumienienia.
Tagi: bułka tarta, dla dzieci, film, jajka, pieczarki, skorupki waflowe, szczypiorek, Wielkanoc
Zostaw komentarz