Zaczynacie już myśleć o jajkach faszerowanych? Ja mam ostatnio często apetyt na jajka. Chyba nastrój zbliżających się Świąt tak na mnie działa. Uwielbiam jajka faszerowane, a najbardziej te w wersji smażonej. W Bajecznych smakach pokazujemy dziś jak przygotować dwie wersje takich jajek. Jedna tradycyjna, w naturalnych skorupkach, druga nowoczesna i szybka, w skorupkach waflowych.

Jajka faszerowane w skorupkach

 

Jajka faszerowane w skorupkach

  • 4 jajka
  • 100 g pieczarek
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 4 łyżki masła
  • łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz
  • waflowe jajka Vafini

Pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę, posól, usmaż na łyżce masła i przestudź.

Jajka ugotuj na twardo i wystudź. Przetnij je zdecydowanym ruchem za pomocą bardzo ostrego noża. Za pomocą łyżeczki ostrożnie wyjmij jajka ze skorupek, pozostawiając cienką warstwę białka. W wersji ze skorupkami Vafini wystarczy obrać jajka ze skorupki.

W misce wymieszaj posiekane jajka, pieczarki, szczypiorek i łyżkę masła. Dopraw solą i pieprzem. Ostrożnie napełnij skorupki (naturalne lub waflowe) farszem tak, by lekko wystawał ponad skorupkę. Posyp bułką tartą.

Na patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki masła i ułóż jajka farszem do dołu. Smaż na średnim ogniu przez około 2 minuty, do ładnego zrumienienia.

 

Tagi: , , , , , , ,