Od dawna chciałam takich spróbować, bo nie znam ich z dzieciństwa, a jedynie z fotografii na innych stronach. Są świetne, lekko chrupiące na wierzchu, a miękkie i pełne smaków w środku. Mój farsz zawiera smażone pieczarki, szynkę i szczypiorek. Bardzo dobry pomysł na Wielkanoc.

Jajka faszerowane smażone

Jajka faszerowane smażone

  • 4 jajka
  • 100 g pieczarek
  • 100 g szynki
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 4 łyżki masła
  • łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz

Jajka ugotuj na twardo i wystudź. Przetnij je zdecydowanym ruchem za pomocą bardzo ostrego noża. Za pomocą łyżeczki ostrożnie wyjmij jajka ze skorupek. Ja najpierw nacinałam białko nożem, blisko skorupki, tak żeby cienka warstwa białka pozostała ze skorupką.

Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki, posól, usmaż na łyżce masła, przestudź  i posiekaj. Szynkę i szczypiorek posiekaj.

W misce wymieszaj pieczarki, szynkę, szczypiorek, jajka wyjęte ze skorupek i łyżkę masła. Dopraw solą i pieprzem. Ostrożnie napełnij skorupki farszem tak, by lekko wystawał ponad skorupkę. Posyp bułką tartą.

Na patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki masła i ułóż jajka farszem do dołu. Smaż na średnim ogniu przez około 2 minuty, do ładnego zrumienienia.

Podawaj na ciepło lub przestudzone.

 

Zobacz też:

Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane w skorupkach Jajka faszerowane w skorupkach (+film)

Waflowe jajka faszerowane awokado ze szczypiorkiem Waflowe jajka faszerowane awokado ze szczypiorkiem

Jajka waflowe faszerowane Jajka faszerowane

Waflowe jajka Rafaello Waflowe jajka Rafaello

Pasta twarogowa z jajkiem 00 Pasta z twarogu i jajka

Tagi: , , ,