Jajka faszerowane smażone

Od dawna chciałam takich spróbować, bo nie znam ich z dzieciństwa, a jedynie z fotografii na innych stronach. Są świetne, lekko chrupiące na wierzchu, a miękkie i pełne smaków w środku. Mój farsz zawiera smażone pieczarki, szynkę i szczypiorek. Bardzo dobry pomysł na Wielkanoc.

Jajka faszerowane smażone

Jajka faszerowane smażone

  • 4 jajka
  • 100 g pieczarek
  • 100 g szynki
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 4 łyżki masła
  • łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz

[:Listonic]

Jajka ugotuj na twardo i wystudź. Przetnij je zdecydowanym ruchem za pomocą bardzo ostrego noża. Za pomocą łyżeczki ostrożnie wyjmij jajka ze skorupek. Ja najpierw nacinałam białko nożem, blisko skorupki, tak żeby cienka warstwa białka pozostała ze skorupką.

Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki, posól, usmaż na łyżce masła, przestudź  i posiekaj. Szynkę i szczypiorek posiekaj.

W misce wymieszaj pieczarki, szynkę, szczypiorek, jajka wyjęte ze skorupek i łyżkę masła. Dopraw solą i pieprzem. Ostrożnie napełnij skorupki farszem tak, by lekko wystawał ponad skorupkę. Posyp bułką tartą.

Na patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki masła i ułóż jajka farszem do dołu. Smaż na średnim ogniu przez około 2 minuty, do ładnego zrumienienia.

Podawaj na ciepło lub przestudzone.

 

Zobacz też:

Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane w skorupkach Jajka faszerowane w skorupkach (+film)

Waflowe jajka faszerowane awokado ze szczypiorkiem Waflowe jajka faszerowane awokado ze szczypiorkiem

Jajka waflowe faszerowane Jajka faszerowane

Waflowe jajka Rafaello Waflowe jajka Rafaello

Pasta twarogowa z jajkiem 00 Pasta z twarogu i jajka

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

14 komentarzy

    1. Majanko, no właśnie ja do tej pory też nie jadłam. Jednak miałam przeczucie, że będą mi smakowały 🙂

  1. Och! To jest coroczny hit na naszym wielkanocnym stole! I żyłam do tej pory w przekonaniu, że takie jajka faszerowane, to tylko moja mama potrafi! A tu- takie miłe zaskoczenie: ulubione jajka, na ulubionym blogu! 🙂

    1. Iga, bardzo miło mi to słyszeć 🙂
      Takie jajka faszerowane a następnie usmażone zna wiele osób. Ja od dawna o nich słyszałam, ale w tym roku po raz pierwszy zrobiłam 🙂

  2. Pierwszy raz spotykam się z takim sposobem przygotowania jajek faszerowanych 🙂 Niewątpliwie jedne z najciekawszych, bo podsmażane po nadzianiu…myślę, że ten przepis przełamie nudę na moim wielkanocnym stole 🙂

    1. Krystyna, bardzo się cieszę, że przepis Ci się spodobał. Daj znać, kiedy już wypróbujesz tą wersję jajek faszerowanych 🙂

  3. niech mi ktoś powie czy takie jajeczka nadają się do jedzenia po odgrzaniu w mikrofali na drugi dzień ?

    1. Krzys, na pewno są jadalne 🙂 Myślę, że nie tracą za bardzo na smaku. Wiem jednak, że są osoby, które nie uznają odgrzewanych kotletów itp i takim osobom mogą odgrzewane jajka nie smakować.
      Jeżeli wypróbujesz te jajka odgrzewane w mikrofali, to koniecznie daj znać jak Ci smakowały 🙂

  4. Zrobiłam pierwszy raz! W ubiegłym roku jadlam je na wielkanoc u przyjaciół….pycha!!!:-)

    1. Marta, gratuluję w takim razie udanego pierwszego razu 😉 W naszym domu takie jajka na stałe weszły do świątecznego menu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.