To chyba jedna z najpopularniejszych wersji jajek faszerowanych. Podsmażone pieczarki nadają bardzo wyrazisty smak tej przystawce. Jak zwykle na 2 smaki: minimum składników i pyszny efekt! Bardzo polecam takie jajka na śniadanie wielkanocne.
Jajka faszerowane pieczarkami
- 4 jajka
- 200 g pieczarek
- 2 gałązki natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Jajka ugotuj na twardo. Postaraj się ich nie przegotować, bo gotowane zbyt długo mają szarą otoczkę pomiędzy żółtkiem i białkiem. Ja wkładam jajka do zimnej wody, doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu przez 5 minut.
Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki lub zetrzyj na tarce lub zmiksuj w malakserze. Na patelni rozpuść masło, dodaj pieczarki i szczyptę soli. Smaż mieszając aż pieczarki ładnie się zrumienią i odparują puszczony sok. Przestudź. Jeśli pieczarki były w plasterkach, to teraz posiekaj je nożem.
Wystudzone jajka obierz i ostrożnie przekrój na pół. Następnie, nadal ostrożnie, wyjmij żółtka. Do miski włóż żółtka i rozgnieć je widelcem. Dodaj pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, majonez i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Połówki białek wypełniaj farszem i ozdabiaj listkami natki pietruszki oraz rzeżuchą.
Zobacz też:
Waflowe jajka faszerowane awokado ze szczypiorkiem (prawie wegańskie)
Jajka faszerowane w skorupkach (+film)
Tagi: jajka, majonez, natka pietruszki, pieczarki, pieprz, Wielkanoc
Bardzo smakowite zdjęcie 🙂
Grzegorz, dzięki! Mi też się bardzo podoba 🙂
To jedne z moich ukochanych wielkanocnych przysmaków 🙂
Evitaa, ja też bardzo je lubię 🙂
Uwielbiam takie przystawki. Pychota.
—
Zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl
Bardzo smacznie wyglądają.Zjadłoby się takie jajo:)
Majanko, ja już tak przedświątecznie mam chęć na wszelkie jajka, żurki i baby 😀
pychotki 🙂 ja czasem dodaję odrobinę curry i wtedy jest bardziej egzotycznie 🙂
Iwona, ja tez jakiś czas temu lubiłam dodawać curry do jajek. Aktualnie mi się curry przejadło i nie dodaję 🙂
tez zrobiłam razem z mazurkiem, i dziekuje za przepisy, bo z okazji chrztu miałam cała rodzine w gościach i martwiłam sie juz o menu:) wszystkim bardzo samokowało
Monika, bardzo się cieszę, że przepisy dobrze Ci się przysłużyły 🙂 Ja też na Święta powtórzyłam właśnie te dwie rzeczy: jajka faszerowane pieczarkami i mazurek śliwkowy 🙂
dwa trafione przepisy mazurek śliwkowy boski tak samo jak jajka, na pewno powtórzę nie tylko na świeta
Mateusz, wcale się nie dziwię, że spodobały Ci się te przepisy 🙂 Bardzo się cieszę i zapraszam do szukania kolejnych przepisów na mojej stronie.
[…] jajka faszerowane: jajka faszerowane pieczarkami, jajka faszerowane […]
No to dzialamy – pieczarki już mam jajak też 🙂