Hummus to pasta z ciecierzycy doprawionej sezamową pastą tahini, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Mój hummus jest dość gęsty, ale łatwo regulować konsystencję dodając odpowiednią ilość wody. Hummus najlepiej smakuje z chlebem pita, ale świetny jest również z żytnim pieczywem chrupkim. Można też podawać go do dań warzywnych. 

Moja ulubiona wersja podania hummusu to pieczywo chrupkie żytnie posmarowane hummusem, następnie pastą tahini, posypane solą morską gruboziarnistą.

Hummus

Hummus

  • puszka ciecierzycy
  • 5 łyżek pasty tahini
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ćwierć łyżeczki kuminu – daję kminek mielony
  • oliwa do smaku
  • sól, pieprz

Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Dodaj trochę wody lub wywaru z gotowania ciecierzycy i ponownie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Hummus 1Hummus 2

Hummus 0

Hummus i tahini na pieczywie żytnim

Zobacz też:

Hummus z pieczonym burakiem Hummus z pieczonymi burakami

Hummus z natką pietruszki Hummus z natką pietruszki

Hummus ze szpinakiem Hummus ze szpinakiem

Tahini Tahini

Pasta z ciecierzycy, czerwonej cebuli duszonej w occie balsamicznym i suszonych pomidorów Pasta z ciecierzycy, czerwonej cebuli i suszonych pomidorów

Wegański smalec z fasolą i jabłkiem i jabłkiem Wegański smalec z fasolą i jabłkiem

Szybki pasztet z soczewicy Szybki pasztet z soczewicy

Guacamole Guacamole

Guacamole z cebulka i chili Guacamole z cebulką i chilli

Tagi: , , , , , ,