Wszelkie strączkowe pasty są świetne na zdrowe przekąski. Można podać do nich słupki surowych warzyw i pyszna przekąska gotowa! Hummus to moja ulubiona pasta, bo ciecierzyca ma delikatnie orzechowy smak, który uwielbiam. Jestem pewna, że i Wam posmakuje.
Tym razem proponuję hummus ze szpinakiem, który odrobinę różni się wyglądem i kolorem od hummusu tradycyjnego. Ważne też jest, że szpinak wnosi do tej potrawy dużo zdrowych składników – minerałów, witamin oraz chlorofilu, które wzmocnią naszą odporność w trudnym jesiennym czasie.
Jeśli lubisz hummus, zajrzyj także do przepisów na hummus podstawowy, hummus z pieczonym burakiem oraz hummus z natką pietruszki.
Hummus ze szpinakiem
- szkl suchej ciecierzycy
- 1/3 szkl pasty tahini (masła sezamowego), najlepiej domowej
- mała garść liści szpinaku
- ząbek czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- ćwierć łyżeczki kminku
- oliwa
- sól, pieprz
Ciecierzycę zalej wodą i pozostaw na noc. Następnie odlej wodę, opłucz ciecierzycę na sitku pod bieżącą wodą i zalej dużą ilością wrzątku. Gotuj przynajmniej godzinę, aż ziarenka będą bardzo miękkie, niemal maślane w środku.
Liście szpinaku umyj i osusz. Czosnek obierz.
Do malaksera włóż odcedzoną ciecierzycę, pastę tahini, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, kminek, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj liście szpinaku bez łodyg i ponownie zmiksuj. W hummusie mogą być widoczne niewielkie kawałki liści.
Nadal miksując powoli dolewaj lodowatą wodę – w sumie około 1/3 – 1/2 szklanki. Miksuj aż woda dokładnie połączy się z hummusem.
Przełóż do miseczki, skrop oliwą, oprósz zatarem, kminkiem lub słodką papryką.
Podawaj ze słupkami surowych warzyw: marchwi, korzenia pietruszki, papryki, ogórków, cukinii, pomidorów oraz różyczek kalafiora. Albo z dobrym chlebem na zakwasie – polecam mój ulubiony.
Zobacz też:
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Tagi: ciecierzyca, czosnek, dla zdrowia, sok z cytryny, szpinak, tahini
Zostaw komentarz