Polubiłam się z hummusem i teraz zaczynam poszukiwać urozmaicenia. Pokazywałam już hummus buraczkowy, o pięknym różowym kolorze i bardziej słodkim smaku. Dziś czas na hummus z natką pietruszki. Myślałam, że wyjdzie wyraźnie zielony, ale tak się nie stało. Ma delikatny zielony odcień i… jest pyszny. Natka pietruszki bardzo dobrze komponuje się z cieciorką. Gotowy hummus pietruszkowy świetnie smakuje z sałatą i chlebem na zakwasie.
Hummus z natką pietruszki
- szkl suchej ciecierzycy
- pół pęczka natki pietruszki
- pół szkl pasty tahini
- ząbek czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki kminku
- oliwa
- sól, pieprz
Ciecierzycę zalej dużą ilością wody i pozostaw na 8-24 godzin. Odlej wodę, opłucz, zalej wrzątkiem, posól i gotuj przez około 40 minut.
Odcedź cieciorkę i włóż do malaksera. Dodaj liście natki pietruszki, pastę tahini, czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, kminek i troszkę soli. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta, dodaj trochę zimnej wody i ponownie zmiksuj.
Hummus podawaj w miseczce, skropiony oliwą i posypany natką pietruszki, słodką papryką i ewentualnie całymi ziarnami ciecierzycy.
Do hummusu z natką pietruszki fajnie jest podać chleb na zakwasie lub chlebki naan oraz sałatę.
Zobacz też:
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Tagi: ciecierzyca, czosnek, kminek, natka pietruszki, sok z cytryny, tahini
Zostaw komentarz