Kilka dni temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach z łączenia wina z potrawami w Ambasadzie Królestwa Hiszpanii. Degustację i warsztaty poprowadził Julio Sobrino, sommelier w restauracji Amber Room, który prowadzi również szkołę degustacji wina. Dowiedziałam się, które wina łatwo połączyć z kilkoma różnymi potrawami. Przekonałam się, że nawet do śledzia da się dobrać wino.
Hiszpańskie wina do polskich potraw świątecznych
Spróbowaliśmy 6 win hiszpańskich:
- Freixenet Vintage Reserva Cava – wino musujące, z lekką goryczą w ustach
- Otazu Chardonnay – wino białe o intensywnym aromacie, pełne, ze zrównoważoną kwasowością, świetne do łączenia z potrawami
- Alcardet Sauvignon Blanc, Airen, Verdejo – wino białe o prostym smaku, z wyczuwalnymi białymi owocami i ziołami; wino proste, o niskim poziomie alkoholu; polecane do ryb, skorupiaków, past i białych mięs
- Pardevalles Rosado – wino różowe łączące świeżość wina białego ze złożonością wina czerwonego; polecane do sałatek, ryżu i ryb
- Conde del Real Agrado (Rioja) – wino czerwone z wyczuwalnymi złożonymi aromatami takimi jak drewno, wanilia; taniczne
- Rivendel Ribera del Duero (Tempranillo) – wino czerwone, młode, w którym czuć czerwone owoce, kwiaty i alkohol, taniczne, dobrze zrównoważone, świetne do łączenia z potrawami
Mieliśmy do dyspozycji 6 potraw lub składników. Zobaczcie jak połączyliśmy je z powyższymi winami:
- Ser pleśniowy – wino białe Otazu Chardonnay oraz wino musujące Freixenet
- Wędzony łosoś z kiełkami i ciemnym pieczywem – Otazu Chardonnay
- Śledzie z kaparami – wino musujące Freixenet
- Pasztet z żurawiną – czerwone Conde del Real Agrado lub różowe Pardevalles Rosado
- Bigos – czerwone Rivendel Ribera del Duero lub białe Otazu Chardonnay
- Pierogi z mięsem – Otazu Chardonnay
Wina degustowałam w ramach cyklu Degusta España w Ambasadzie Królestwa Hiszpanii. Degustację prowadził Julio Cesar Sobrino.
Zobacz też inne propozycje podania win do potraw świątecznych.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, Degusta Espana, wino do potrawy
Zostaw komentarz