Guacamole to pyszny meksykański sos z awokado. W wersji podstawowej do awokado dodaje się tylko sok z limonki i sól. Istnieje jednak wiele wariantów smakowych tego dipu. Ja wybrałam czosnek, ale popularna jest też wersja z odrobiną drobno posiekanej cebulki, szczyptą chili i kolendrą.

Guacamole tradycyjnie podaje się z nachosami lub tortillą. Świetnie pasuje też jako dodatek do obiadu zarówno mięsnego jak i warzywnego.

Guacamole

Guacamole

  • awokado – koniecznie dojrzałe
  • łyżka soku z limonki
  • sól do smaku
  • mały ząbek czosnku lub pół dużego

Awokado przekrój na pół okrążając nożem dużą pestkę w środku. Przekręć połówki w przeciwnych kierunkach, aby je rozłączyć. Jeżeli awokado jest dojrzałe, pestka powinna sama odejść od miąższu. Jeśli tak się nie stało – wbij nóż w pestkę i obróć – pestka powinna oderwać się od miąższu. Wydrąż łyżką miąższ i przełóż do miski.

Do awokado dodaj sok z limonki, małą szczyptę soli i czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie ugnieć widelcem i wymieszaj. Masa nie powinna mieć grudek, ale nie musi być tak gładka jak puree.

Jeżeli nie podajesz guacamole od razu, to przykryj je folią spożywczą lub zalej zimną wodą, aby nie docierało do niego powietrze. W ten sposób uchronisz dip przed ściemnieniem. Przed podaniem po prostu zdejmij folię lub odlej wodę i jeszcze raz przemieszaj.

Guacamole 1GuacamoleGuacamole

Tagi: , ,