Guacamole to ostatnio moja ulubiona przekąska. Pokazywałam niedawno wersję z dodatkiem czosnku, a dziś proponuję guacamole z czerwoną cebulką i chili. Lubię potrawy niezbyt ostre, więc wykorzystałam niewielki kawałek chili. Wy, oczywiście, możecie użyć go znacznie więcej.
Taką wersję guacamole podałam do pieczonych batatów oraz pieczonego ossobuco.
Guacamole z cebulką i chili
- awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- 1/4 małej czerwonej cebuli
- kawałek papryczki chili – u mnie 1 cm długości
Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Papryczkę pozbaw pestek i drobno posiekaj. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i łyżką wyjmij miąższ.
Do miski włóż wszystkie składniki. Awokado rozgnieć widelcem dość drobno, ale nie do końca na gładką masę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj z nachosami, tortillą lub jako dodatek do warzyw lub mięs pieczonych.
Ja podałam guacamole z pieczonymi batatami oraz ossobuco.
Zobacz też:
Tagi: awokado, cebula, chili, sok z cytryny
Zostaw komentarz