Wypróbowałam coś zupełnie nowego. Nigdy wcześniej nie grillowałam oscypka. Nigdy wcześniej nie przygotowywałam w taki sposób botwinki. Jednak chęć wypróbowania czegoś nieznanego zwyciężyła – jak zwykle 🙂 I przyznaję, że było warto! Oscypek można tylko delikatnie podgrzać, aby zrobił się miękki, lub przyrumienić, aby miał chrupiącą skórkę. Tradycyjnie grillowanego oscypka podaje się z żurawiną. Ja wykombinowałam połączenie z botwinką duszoną na oliwie z czosnkiem, miodem i octem balsamicznym. Bardzo polecam Wam wypróbowanie takiego sposobu na botwinkę. Przy okazji przyrządzania chłodnika z botwinki, warto oderwać najmłodsze listki i przyrządzić jak w poniższym przepisie.

Przypominam Wam o konkursie grillowym z Fairy na mojej stronie.

Grillowany oscypek z botwinką

Grillowany oscypek z botwinką

  • średni oscypek
  • młode liście z botwinki
  • łyżka oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • pół łyżeczki miodu
  • ząbek czosnku

Oscypek pokrój na plastry grubości około 5 mm. Rozgrzej patelnię do grillowania lub grilla. Smaż plastry oscypka na niezbyt gorącej patelni grillowej, z obu stron.

Na zwykłej patelni rozgrzej oliwę wymieszaną z octem, miodem i posiekanym czosnkiem. Uważaj aby patelnia nie rozgrzała się zbyt mocno. Dołóż pokrojone w kilkucentymetrowe kawałki liście botwinki i smaż na malutkim ogniu, mieszając. Kiedy listki lekko zwiędną, ale nie zbrązowieją, przełóż je na talerz. Obok ułóż ciepłe plastry grillowanego oscypka. Jeśli chcesz, ułóż obok truskawki – będą orzeźwiającym przerywnikiem dla oscypka.

Fairy pomegranate 1lArtykuł komercyjny
Tagi: , , , , , ,