Granola czekoladowa z sokiem pomarańczowym (+film)

Granola ostatnio zawróciła mi w głowie 😉 Jest to zdrowa wersja słodyczy, więc warto zainteresować nią dzieci. Jeśli chodzi o nasze dziewczynki, to oczywiste jest, że granola powinna być w wersji czekoladowej. Tym razem wzbogaciłam ją sokiem pomarańczowym 100 % i śliwkami kalifornijskimi, bo takie smaki lubię ostatnio łączyć z czekoladą.

Wpis powstał przy współpracy z marką Tymbark.

Podobne smaki: granola, mazurek śliwkowo-pomarańczowy z migdałami.

Granola czekoladowa z sokiem pomarańczowym

Granola czekoladowa z sokiem pomarańczowym

  • 200 g płatków owsianych
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g śliwek kalifornijskich
  • łyżka otrąb żytnich
  • łyżka sezamu
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka gorzkiego kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1,5 łyżki oleju lnianego
  • 3 łyżki miodu
  • 100 ml soku pomarańczowego Tymbark

[:Listonic]

Każdą śliwkę przekrój na 4 części. Czekoladę posiekaj niezbyt dokładnie. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do wypieków lub matą do wypieków. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia przemieszaj. Jeśli granola zacznie się zbyt mocno przypiekać, przykryj ją papierem do wypieków i zmniejsz temperaturę do 170°C. Po upieczeniu znowu przemieszaj i zostaw do wystygnięcia. Następnie przełóż granolę do słoika lub puszki.

Proponuję podanie takiej granoli z domowym jogurtem naturalnym i sosem śliwkowym.

Granola czekoladowa z sokiem pomarańczowym

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

7 komentarzy

  1. Zrobiłam, wyszła bardzo dobra. A jaki aromat! Została zjedzona na ciepło 🙂 A dzieciom jak smakowała! Jest to dobry sposób, aby przemycić dzieciom płatki, sezam czy simie lniane. Tylko następnym razem dodam więcej miodu, żeby lepiej pozlepiały się składniki. Dziękuję za przepis.

    1. Jagna, z tym miodem to jest tak, że łyżka miodu dla każdego oznacza trochę inną ilość 😉 W zależności od stopnia płynności miodu. Moja granola była bardzo słodka. Jeśli chcesz mieć bardziej posklejane składniki, to możesz też mniej dokładnie mieszać w środku pieczenia.

    1. Słomiana, podejrzewam, że można tu użyć nawet wody. Granola będzie miała wtedy mniej bogaty aromat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.