Jeśli coś może być jednocześnie zdrowe i bardzo smaczne, to trzeba się tym koniecznie zainteresować. To już moja kolejna propozycja granoli, ale nie potrafię się jej oprzeć. Dziś kolejna wersja czekoladowej, bardziej urozmaicona, z większą ilością bakalii. Mam teraz w domu kilka wersji granoli i lubię sięgać do nich na zmianę, w zależności od nastroju i potrzeby. W takie zimne dni polecam granolę z dodatkiem ciepłego mleka. Czekolada się w nim fajnie rozpuszcza 🙂

Inne przepisy na granolę: granola w wersji podstawowej, granola czekoladowo-pomarańczowa (film).

Granola czekoladowa z bakaliami

Granola czekoladowa

  • 200 g płatków owsianych
  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 40 g płatków migdałów
  • 2 łyżki otrąb żytnich
  • łyżka sezamu
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki miodu
  • 150 ml soku owocowego
  • 50 g suszonych daktyli
  • 50 g suszonych fig
  • łyżka kakao

Czekoladę posiekaj niezbyt dokładnie. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do wypieków lub matą do wypieków. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia przemieszaj. Jeśli granola zacznie się zbyt mocno przypiekać, przykryj ją papierem do wypieków i zmniejsz temperaturę do 170°C. Po upieczeniu znowu przemieszaj i zostaw do wystygnięcia. Następnie przełóż granolę do słoika lub puszki.

Granola czekoladowa z suszonymi owocami 1Granola czekoladowa z suszonymi owocami 2

Granola czekoladowa z bakaliami

Tagi: , , , , , , , , , ,