Tym razem podaję przepis absolutnie klasyczny i tradycyjny. Bez moich poprawek. Na razie nie czuję potrzeby aby coś zmieniać w jego składzie 🙂 Stopione sery połączone są tu z winem, które jest wyraźnie wyczuwalne. Do tego delikatny aromat czosnku, gałki muszkatołowej oraz wiśniówki. Te składniki w zupełności wystarczą do dobrej zabawy przy fondue. W wersji podstawowej wystarczy do tego podać bagietkę lub chleb. W wersji lekkiej warzywa i owoce – podaję propozycje na końcu przepisu.

Polecamy wino: Sauvignon Blanc oraz Pinot Grigio. Ważne jest, aby nie były to zbyt cierpkie wina – zbyt cierpkie mogą skutecznie “zabić” aromat serów typowych dla fondue serowego. Dobrym typem będzie Gewurztraminer a chcąc podać naprawdę „wielkie wino”, otworzylibyśmy Barolo.

Czy ktoś jeszcze nie wie co bardziej do niego pasuje: fondue czy raclette? Jeśli tak, to proszę się udać na stronę Severin i szybciutko zrobić sobie krótki test 🙂

Zachęcam do przejrzenia wszystkich przepisów na raclette i fondue.

Fondue serowe

Fondue serowe

  • 200 g ementalera
  • 200 g gruyera
  • 2 łyżeczki kirszu, wiśniówki
  • łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 240 ml wytrawnego białego wina
  • ząbek czosnku
  • ew. szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina soku z cytryny
  • bagietka

Dodatki do fondue:

  • jabłko, pokrojone na ćwiartki i a następnie w poprzek, aby kawałki mieściły się na raz do ust
  • gruszka, pokrojona podobnie jak jabłko
  • marchewka, przekrojona wzdłuż na krzyż, a następnie na 3-centymetrowe kawałki
  • seler naciowy pokrojony na 3-centymetrowe kawałki
  • cebula pokrojona w ósemki
  • nieduże pieczarki pokrojone na ćwiartki

Sery zetrzyj na tarce. Garnek natrzyj ząbkiem czosnku i zagotuj w nim białe wino ( poz 5 na pokrętle, trwa to około minuty). Do wrzącego wina dodaj ementaler, zamieszaj, następnie gruyere i sok z cytryny (ułatwi roztapianie serów) i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się składników, czyli kilka minut. Dodaj startą gałkę muszkatołową. Wymieszaj skrobię z kirszem, dodaj do sera. Poczekaj aż sos zgęstnieje. Zmniejsz grzanie na pozycję 3. Urywane kawałki bagietki nabijaj na widelczyk i zanurzaj w płynnej masie serowej.

Artykuł komercyjny
Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , ,