Tym razem podaję przepis absolutnie klasyczny i tradycyjny. Bez moich poprawek. Na razie nie czuję potrzeby aby coś zmieniać w jego składzie 🙂 Stopione sery połączone są tu z winem, które jest wyraźnie wyczuwalne. Do tego delikatny aromat czosnku, gałki muszkatołowej oraz wiśniówki. Te składniki w zupełności wystarczą do dobrej zabawy przy fondue. W wersji podstawowej wystarczy do tego podać bagietkę lub chleb. W wersji lekkiej warzywa i owoce – podaję propozycje na końcu przepisu.
Polecamy wino: Sauvignon Blanc oraz Pinot Grigio. Ważne jest, aby nie były to zbyt cierpkie wina – zbyt cierpkie mogą skutecznie “zabić” aromat serów typowych dla fondue serowego. Dobrym typem będzie Gewurztraminer a chcąc podać naprawdę „wielkie wino”, otworzylibyśmy Barolo.
Czy ktoś jeszcze nie wie co bardziej do niego pasuje: fondue czy raclette? Jeśli tak, to proszę się udać na stronę Severin i szybciutko zrobić sobie krótki test 🙂
Zachęcam do przejrzenia wszystkich przepisów na raclette i fondue.
Fondue serowe
- 200 g ementalera
- 200 g gruyera
- 2 łyżeczki kirszu, wiśniówki
- łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 240 ml wytrawnego białego wina
- ząbek czosnku
- ew. szczypta gałki muszkatołowej
- odrobina soku z cytryny
- bagietka
Dodatki do fondue:
- jabłko, pokrojone na ćwiartki i a następnie w poprzek, aby kawałki mieściły się na raz do ust
- gruszka, pokrojona podobnie jak jabłko
- marchewka, przekrojona wzdłuż na krzyż, a następnie na 3-centymetrowe kawałki
- seler naciowy pokrojony na 3-centymetrowe kawałki
- cebula pokrojona w ósemki
- nieduże pieczarki pokrojone na ćwiartki
Sery zetrzyj na tarce. Garnek natrzyj ząbkiem czosnku i zagotuj w nim białe wino ( poz 5 na pokrętle, trwa to około minuty). Do wrzącego wina dodaj ementaler, zamieszaj, następnie gruyere i sok z cytryny (ułatwi roztapianie serów) i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się składników, czyli kilka minut. Dodaj startą gałkę muszkatołową. Wymieszaj skrobię z kirszem, dodaj do sera. Poczekaj aż sos zgęstnieje. Zmniejsz grzanie na pozycję 3. Urywane kawałki bagietki nabijaj na widelczyk i zanurzaj w płynnej masie serowej.
Artykuł komercyjnyTagi: bagietka, białe wino, cebula, czosnek, dla dzieci, ementaler, gałka muszkatołowa, gruszki, gruyere, jabłka, kirsz, marchewka, pieczarki, seler naciowy, skrobia kukurydziana, sok z cytryny, Walentynki, wino do potrawy
to musi smakować nieziemsko:)
Jolu, tak właśnie smakuje 🙂 Szczególnie z warzywami i owocami.
przepis