Dziś coś prostego, w sam raz na upał. Do moich grzanek wykorzystałam gotową pastę z grillowanych warzyw, ale można też zrobić własną (kiedyś robiłam farsz z warzyw pieczonych). Takie grzanki można przygotować na pikniku i lekko podgrzać na grillu.

Bruschetta z pastą z grillowanych warzyw i prosciutto

Bruschetta z pastą z grillowanych warzyw i prosciutto

  • dowolne pieczywo (u mnie chleb pszenno-żytni na zakwasie)
  • pasta z warzyw grillowanych lub domowy farsz z pieczonych warzyw
  • kilka plastrów prosciutto crudo
  • mozzarella
  • grana padano
  • pomidor
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz świeżo zmielony

Chleb pokrój na kromki i lekko podpiecz (w piekarniku, tosterze lub na grillu). Posmaruj pastą warzywną, posyp zmiksowaną mozzarellą i serem grana padano. Podpiecz znowu (w piekarniku lub na grillu). Kiedy ser lekko się roztopi, ułóż na wierzchu szynkę, pomidora i listek bazylii. Podawaj od razu.

Bruschetta z pastą z grillowanych warzyw i prosciutto

Tagi: , , , , , ,