Takie śniadania bardzo lubię 🙂 Mogę je jadać przez okrągły rok. Trochę przypominają nasze polskie grzanki, ale… zamiast smarować masłem, kromki skrapiamy oliwą (na pewno zdrowiej!), zamiast żółtego sera topimy mozzarellę, a po upieczeniu możemy posypać parmezanem, często zamiast naszej tradycyjnej wędliny, wrzucamy jakieś warzywa: pomidory, grillowaną paprykę lub cukinię lub bakłażana… No to do dzieła!
Proponuję też do wypróbowania Bruschettę z pieczonymi warzywami.
Polecamy wino: do bruschetty polecamy wino Valpolicella, a także Sauvignon Blanc (ze względu na mozzarellę). Białe wino, lekko schłodzone, dobrze spoi całą potrawę.
Bruschetta z mozarellą i pomidoarmi

Bruschetta z mozzarellą i pomidorami

  • kilka kromek ulubionego pieczywa, wybieraj raczej bagietki niż ciemne chleby
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • ew. suszony pomidor
  • kilka plastrów mozzarelli
  • 1-2 pomidory
  • ew. bazylia lub pesto (ja dałam pesto rzeżuchowe)
  • sól, pieprz

Pieczywo ułóż na blasze, skrop oliwą i natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku (lub rozsmaruj czosnek przeciśnięty przez praskę). Jeżeli chcesz, możesz na tym ułożyć pokrojone w paseczki suszone pomidory. Na każdą kromkę nałóż plaster mozzarelli. Podpiecz kanapeczki przez kilka minut w 180°C aż do lekkiego zrumienienia pieczywa i lekkiego roztopienia mozzarelli (nie powinna rozpłynąć się poza pieczywo). W tym czasie sparz (1 minuta we wrzątku), obierz i pokrój pomidora w kostkę. Na podpieczonych grzankach ułóż pokrojonego pomidora, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie znowu skrop oliwą. Udekoruj listkami bazylii lub odrobiną pesto.


Tagi: , , , , , , , ,