Najłatwiejsze pączki, przy których nie trzeba stać i pilnować smażenia. A w kuchni nie pojawia się zapach rozgrzanego oleju. Dla mnie są to pączki „codzienne”, mniej tłuste i szybsze do wykonania. Ciasto mają bardzo delikatne, pączkowe. Można je obtaczać w cukrze lub polewać lukrem, aby jak najbardziej przypominały pączki tradycyjne.

Bajeczne smaki zapraszają na film.

Pączki pieczone

 

Pączki pieczone

[porcja na 40 pączków średniej wielkości]
  • 300 ml (1,5 szkl) mleka
  • 40 g (3 łyżki) masła
  • 60 g (1/3 szkl) cukru
  • 7 g (torebka) suchych drożdży
  • 2 jajka
  • 500 g mąki
  • szczypta soli

Nadzienie:

[wystarczy na 10-12 pączków]
  • 45 g czekolady
  • 20 g masła

Do posypania:

  • cukier trzcinowy

Nadzienie. Do metalowej lub szklanej miseczki włóż masło i połamaną na kawałki czekoladę. Miskę ustaw na garnku z wrzącą wodą. Mieszaj od czasu do czasu, aż składniki całkowicie się rozpuszczą i wymieszają. Odstaw do przestudzenia i wstaw do lodówki, aby masa całkowicie stężała.

Ciasto. Mleko z masłem podgrzej w rondelku i jeśli trzeba, to wystudź do temperatury około 37 stopni (ma być ciepłe, ale nie gorące). Dodaj cukier, drożdże, jajka, mąkę, sól i zmiksuj. Przełóż do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.

Kiedy ciasto podwoi objętość, przełóż je na stolnicę obficie wysypaną mąką. Uformuj placek grubości około 1,5 cm. Na wierzchu posyp cukrem trzcinowym. Wykrawaj kształty lub pokrój nożykiem do pizzy.

Pączki nadziewane. Z ciasta uformuj placek o grubości około 1 cm. Na połowie placka rozłóż nadzienie pokrojone w kostkę o boku około 5 mm. Zachowaj kilkucentymetrowe odstępy między kostkami nadzienia. Drugą połową placka przykryj część placka z nadzieniem. Dociśnij ciasto, aby oba placki się skleiły. Wykrawaj tak, by nadzienie znalazło się w samym środku każdego pączka.

Wykrojone pączki ułóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Odstaw na kilka minut. Piecz w 200°C przez 10-15 minut.

 

Tagi: , , , , , ,