Ten chleb piekę co kilka dni od ponad roku. W tym czasie składniki trochę odeszły od oryginału, który poleciła mi Dana. Ta moja aktualna wersja jest idealna dla mojej rodziny. Już najwyższy czas ją ujawnić i podzielić się z Wami tym przepisem, bo mój chleb ma już wielu wielbicieli 🙂

Przy okazji zaznaczam, że nie jestem jeszcze specjalistką od chleba na zakwasie i być może są tu rzeczy nie do końca zgodne z techniką pieczenia takiego chleba. Najważniejsze, że efekt odpowiada wszystkim, którzy spróbowali 🙂

Zobacz dokładną instrukcję jak hodować zakwas żytni oraz ogólne zasady pieczenia chleba na zakwasie. Możesz też przejrzeć wszystkie przepisy na wypieki na zakwasie.

Wpis bierze udział w akcji: Dieta przyszłej mamy.

Chleb pszenno-żytni na zakwasie, ulubiony

Ciasto zakwaszone:

  • 120 g zakwasu żytniego dokarmionego
  • 200 g letniej wody
  • 80 g mąki żytniej chlebowej lub żurkowej (typ 720)
  • 80 g mąki pszennej zwykłej (u mnie typ 480)
  • 40 g mąki razowej pszennej lub żytniej

Ciasto właściwe:

  • ciasto zakwaszone
  • łyżka soli
  • łyżka miodu
  • łyżka syropu klonowego
  • 200 g wody
  • 160 g mąki żytniej chlebowej lub żurkowej (typ 720)
  • 160 g mąki pszennej zwykłej (u mnie typ 480)
  • 80 g mąki razowej pszennej lub żytniej

[:Listonic]

Jeśli dopiero uczysz się piec chleb na zakwasie albo nie wiesz co to jest ciasto zakwaszone, to koniecznie najpierw przeczytaj jak piec chleby na zakwasie.

Wieczorem zrób ciasto zakwaszone: wymieszaj wszystkie składniki w misce i przykryj czystą ściereczką.

Rano wykonaj ciasto właściwe: wymieszaj wszystkie składniki, wyrób drewnianą łyżką kilka minut, przykryj ściereczką i pozostaw na 2-3 godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Znowu przez chwilę je wyrób. Formę keksową o wymiarach 30 x 11 cm wysmaruj odrobiną oleju lub oliwy, wysyp otrębami. Przełóż ciasto do formy, posyp ziarnami słonecznika lub dyni. Pozostaw aż ciasto urośnie do brzegów formy, czyli na około 2 godziny.

Piekarnik rozgrzej do 220°C (najlepiej użyć kamienia do pieczenia chleba). Wstaw chleb. Po 20 minutach przykryj chleb papierem do wypieków lub matą silikonową. Przez kolejne 50 minut piecz w opadającej temperaturze dochodząc na koniec do 180°C. Wyłącz piekarnik i pozostaw chleb jeszcze na 10 minut. Następnie wyjmij go z piekarnika i formy i wystudź na kratce. Wystudzony zawiń w ściereczkę lnianą i włóż do torebki foliowej. Bez problemu zachowa świeżość przez tydzień.

Tagi: , , , , , ,