Już sam wygląd tego koktajlu mocno kusi do wypicia 🙂 A w środku samo zdrowie i ciekawe połączenie smaków. Buraki są słodkie, dlatego dobrze jest przełamać ich smak czymś wyrazistym. Do tego służy mi dziś kwaskowy rabarbar.
Koktajl z buraków i rabarbaru
- jabłko
- mały burak
- kawałek łodygi rabarbaru – około 7 cm
Wszystkie składniki obierz. Jabłko podziel na ósemki i wykrój gniazdo nasienne. Buraka i rabarbar przekrój na kilka mniejszych części. Wszystkie składniki włóż do malaksera, dodaj około 200 ml wody i zmiksuj na najwyższych obrotach. Jeśli koktajl wyjdzie zbyt gęsty dodaj więcej wody i znowu krótko zmiksuj.
Tagi: buraki, jabłka, rabarbar
samo zdrowie, moje smaki 2
te same myśli miałyśmy, ja dziś też taki robiłam tylko z sokowirówki .. telepatia? 🙂 pycha! 🙂
Czy jak przpuszczę przez sokowirówkę też będzie ok? 🙂
Justyna, tak będzie ok 🙂 Rabarbaru chyba jeszcze nie przepuszczałam przez sokowirówkę, ale powinno bez problemu się udać.
Oczywiście sok nie będzie taki gęsty jak ten zmiksowany. Sok z sokowirówki nie zawiera błonnika, ale zachowuje witaminy i mikroelementy. To oznacza, że szybciej się wchłania do krwi i daje energię już 15 minut po wypiciu. Natomiast brak błonnika pozbawia go funkcji wspomagającej trawienie.
Ależ zaskakujące połączenie! Jako wierna fanka rabarbaru muszę koniecznie wypróbować! 🙂
Marta, wypróbuj i daj znać jak Ci smakowało 🙂
Burak surowy, czy np upieczkony? Jesz buraki na surowo?
Anna, tak, oczywiście, na surowo 🙂 Łatwiej zaakceptować soki z sokowirówki z dodatkiem surowych buraków. A kiedy już taki sok stanie się codziennością, naturalne staje się pójście krok dalej i przygotowywanie koktajli z dodatkiem surowych buraków oraz jedzenie surowych buraków na przekąskę, np z pesto pietruszkowym: http://2smaki.pl/sosy/pesto-pietruszkowe/